Автор
Весела Георгиева

Развръзката за разменените бебета: Ще ти го върна, ако искам, ако не ме съди

Една случайност и професионална немарливост доведе до казус, който накара всички майки да настръхнат. А липсата на адекватна реакция от страна на институциите показва колко малко означава човешкият живот у нас.

Всичко започва в края на миналата 2022-ра, когато става ясно, че две бебета са били разменени в столичната болница "Шейново". Тогава районната прокуратура потвърди, че разследва появилата се информация в медиите.

От държавното обвинение съобщиха за БТА, че досъдебното производство е започнало преди седмица по сигнал от столичната полиция. Разследването се води по текст в НК, според който, ако някой умишлено замени малко дете, се наказва с лишаване от свобода до две години. Досъдебното производство уточнява всички данни и обстоятелства, случили се в държавната болница.

Реално обаче случаят е отпреди няколко месеца. И по точно - два месеца след раждането една от майките се усъмнила, че детето, което отглежда, не е нейно и направила ДНК тест, посочва "Телеграф". Тестът доказал, че детето не носи нейните гени и тя подала сигнал към социалните служби.

Бебетата са родени през септември.



"Няма грешка в гривничките. На майката с бебенце "А", й е дадено бебенце с гривничка "Б". Тези хора, които са отговорни, ще бъдат наказани. Следствието ще установи кои са. Мисля, че няма умисъл в размяната на децата. Смущаващите факти са няколко. Нито една от двете майки не са обърнали внимание на гривничките, които имат, а при изписването, те не са били сверени. Едната майка си съхранява всички документи", заяви тогава шефът на болницата.

По думите му разминаването се е получило при първото даване на бебетата.

Днес, месеци по-късно, двете бебета все още не са с биологичните си родители. Заради липса на достатъчно желание у различните институции. Заради тромавата ни съдебна система, заради куп административни условности... И ние само можем да гадаем как ли се чувстват родителите, които реално отглеждат чуждо дете, а не знаят какво се случва с тяхната рожба. Ами ако случайно се случи инцидент с едно от двете деца - да не дава Господ, но ако все пак стане - кой ще носи отговорността?

Вие, ако знаете, че детето ви е там някъде, в чужда къща, ще успеете ли да заспите? Ама честно. Аз няма да мога. Сън няма да ме хване. Нито ще ям, нито ще ходя на работа.

"От днешния репортаж за случая разбрах, че директорът на "Шейново", д-р Румен Велев, ще сложи няколко камери в болницата и записите ще се съхраняват до два месеца, понижил е главната акушерка в длъжност и е смъмрил нея, началникът на Неонатологията и дежурния във въпросния ден лекар и... с това казусът е приключен!!! А... да не забравя да отбележа, че бебетата ще продължат да стоят в семействата, които не са им биологичните още кой знае колко време, защото съдебната ни система е... тромава. Това е простото обяснение на всичко! Това е всичко! Промяна ли?!, пише днес в социалните мрежи Таня Скринска.

На базата на вътрешна проверка в болницата вече има наложени три дисциплинарни наказания заради случая с разменените бебета. Това обяви изпълнителният директор на САГБАЛ „Шейново“ д-р Румен Велев на брифинг тази сутрин пред лечебното заведение, предаде БТА.

С наказания са старшата акушерка от неонатологията, дежурният лекар от смяната, в която е станала размяната, и началникът на отделението. Старшата акушерка е освободена от поста, който заема.

Двете разменени бебета засега остават в семействата, където се намират. А според юристите казусът трябва да бъде решен в съда.

Но ако родителите и на двете деца декларират съгласието си бебетата да бъдат разменени, нещата ще се случат по-бързо, казват още юристите.

За да се върнат децата при биологичните им родители, майката, която първа е разбрала, че детето не е нейното, трябва да заведе два иска - за оспорване и установяване на произход. Твърде вероятно е в хода на делото съдът да назначи нови ДНК експертизи.

Ако една от майките откаже да върне детето, то може да й бъде отнето след съдебно решение.

По случая текат проверки на РЗИ, Столична община, агенция "Медицински надзор".

По-важното обаче е, че едни хора са подложени на страхотен психологически натиск и стрес, заради факта, че някой не си е свършил работата. Че системата в болницата явно не е твърде добра, че грешките са възможни, но те водят до жестоки последствия. За всички участници. И най-вече за двете бебчета. Които сега са свикнали с хората, които ги гушкат и месеци по-късно ще се сблъскат с непознати. Кой ще "плати" за този хаос, ужас, стрес? Кой съдия, лекар, административно лице ще поеме отговорността. Ами ако това беше се случило с вас, господа магистрати? С вашето дете, внуче? Вие щяхте ли да чакате спокойно системата да се задвижи и да реши казуса ви?

Скъпи, мами. Спокойно. Повод за притеснение няма. Просто внимавайте. Проверявайте гривничките, които ви слагат в болницата, сверявайте номерата, а ако сте готови - направете си и ДНК тест. Човек никога не знае. Болката си е болка, изтощението и умората от раждането са факт, но проверката е висша форма на доверие. Проверявайте.