Развръзката за разменените бебета: Ще ти го върна, ако искам, ако не ме съди

10 януари 2023 | 15:54
44813
24
Unsplash
24

Една случайност и професионална немарливост доведе до казус, който накара всички майки да настръхнат. А липсата на адекватна реакция от страна на институциите показва колко малко означава човешкият живот у нас.

Всичко започва в края на миналата 2022-ра, когато става ясно, че две бебета са били разменени в столичната болница "Шейново". Тогава районната прокуратура потвърди, че разследва появилата се информация в медиите.

От държавното обвинение съобщиха за БТА, че досъдебното производство е започнало преди седмица по сигнал от столичната полиция. Разследването се води по текст в НК, според който, ако някой умишлено замени малко дете, се наказва с лишаване от свобода до две години. Досъдебното производство уточнява всички данни и обстоятелства, случили се в държавната болница.

Реално обаче случаят е отпреди няколко месеца. И по точно - два месеца след раждането една от майките се усъмнила, че детето, което отглежда, не е нейно и направила ДНК тест, посочва "Телеграф". Тестът доказал, че детето не носи нейните гени и тя подала сигнал към социалните служби.

Бебетата са родени през септември."Няма грешка в гривничките. На майката с бебенце "А", й е дадено бебенце с гривничка "Б". Тези хора, които са отговорни, ще бъдат наказани. Следствието ще установи кои са. Мисля, че няма умисъл в размяната на децата. Смущаващите факти са няколко. Нито една от двете майки не са обърнали внимание на гривничките, които имат, а при изписването, те не са били сверени. Едната майка си съхранява всички документи", заяви тогава шефът на болницата.

По думите му разминаването се е получило при първото даване на бебетата.

Днес, месеци по-късно, двете бебета все още не са с биологичните си родители. Заради липса на достатъчно желание у различните институции. Заради тромавата ни съдебна система, заради куп административни условности... И ние само можем да гадаем как ли се чувстват родителите, които реално отглеждат чуждо дете, а не знаят какво се случва с тяхната рожба. Ами ако случайно се случи инцидент с едно от двете деца - да не дава Господ, но ако все пак стане - кой ще носи отговорността?

Вие, ако знаете, че детето ви е там някъде, в чужда къща, ще успеете ли да заспите? Ама честно. Аз няма да мога. Сън няма да ме хване. Нито ще ям, нито ще ходя на работа.

"От днешния репортаж за случая разбрах, че директорът на "Шейново", д-р Румен Велев, ще сложи няколко камери в болницата и записите ще се съхраняват до два месеца, понижил е главната акушерка в длъжност и е смъмрил нея, началникът на Неонатологията и дежурния във въпросния ден лекар и... с това казусът е приключен!!! А... да не забравя да отбележа, че бебетата ще продължат да стоят в семействата, които не са им биологичните още кой знае колко време, защото съдебната ни система е... тромава. Това е простото обяснение на всичко! Това е всичко! Промяна ли?!, пише днес в социалните мрежи Таня Скринска. 

На базата на вътрешна проверка в болницата вече има наложени три дисциплинарни наказания заради случая с разменените бебета. Това обяви изпълнителният директор на САГБАЛ „Шейново“ д-р Румен Велев на брифинг тази сутрин пред лечебното заведение, предаде БТА.

С наказания са старшата акушерка от неонатологията, дежурният лекар от смяната, в която е станала размяната, и началникът на отделението. Старшата акушерка е освободена от поста, който заема.

Двете разменени бебета засега остават в семействата, където се намират. А според юристите казусът трябва да бъде решен в съда.

Но ако родителите и на двете деца декларират съгласието си бебетата да бъдат разменени, нещата ще се случат по-бързо, казват още юристите.

За да се върнат децата при биологичните им родители, майката, която първа е разбрала, че детето не е нейното, трябва да заведе два иска - за оспорване и установяване на произход. Твърде вероятно е в хода на делото съдът да назначи нови ДНК експертизи.

Ако една от майките откаже да върне детето, то може да й бъде отнето след съдебно решение.По случая текат проверки на РЗИ, Столична община, агенция "Медицински надзор".

По-важното обаче е, че едни хора са подложени на страхотен психологически натиск и стрес, заради факта, че някой не си е свършил работата. Че системата в болницата явно не е твърде добра, че грешките са възможни, но те водят до жестоки последствия. За всички участници. И най-вече за двете бебчета. Които сега са свикнали с хората, които ги гушкат и месеци по-късно ще се сблъскат с непознати. Кой ще "плати" за този хаос, ужас, стрес? Кой съдия, лекар, административно лице ще поеме отговорността. Ами ако това беше се случило с вас, господа магистрати? С вашето дете, внуче? Вие щяхте ли да чакате спокойно системата да се задвижи и да реши казуса ви?

Скъпи, мами. Спокойно. Повод за притеснение няма. Просто внимавайте. Проверявайте гривничките, които ви слагат в болницата, сверявайте номерата, а ако сте готови - направете си и ДНК тест. Човек никога не знае. Болката си е болка, изтощението и умората от раждането са факт, но проверката е висша форма на доверие. Проверявайте.


Коментари

14 Петрова
  13 януари 2023 | 16:56 отговор
 

Такава грешка е недопустимо. Всички да ги уволнят. Ами ако майката не се е усъмнила и не е направила днк така ще си остане заблуда. И защо при изписване не са, сверили гривните?

 
 
Петрова,Вие ли ще заместите уволнените.Колко лесно решихте.
14 януари 2023 | 16:21

13 НЕ МОЖЕ ТАКА !?
  12 януари 2023 | 22:17 отговор
 

Всички които са виновни , да бъдат ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕНИ . Директора също ! Незаменими Хора няма . Нужни са ИСТИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ! А на Тези ,които ще стават МАЙКИ , Им препоръчвам да изберат друга болница !!!

 
12
  12 януари 2023 | 15:57 отговор
 

Тази история съм я разказвала на моите деца и внуци много често Преди 31г. Родих дъщеря си в Шейново Дават ми бебето а то едно бяло красиво с едни хубави очи Гледам го и си мисля Много е сладко но това бебе не е моето Казвам на сестрата а тя майче погледнете си гривничката Естествено не съвпадаха и ми носят друго бебе Грозно жълто с дръпнати очи но как я погледнах веднага почуствах че това е моята дъщеря Оставям на вас да си направите извода

 
11
  12 януари 2023 | 15:51 отговор
 

Тази история съм я разказвала на моите деца и внуци много често Преди 31г. Родих дъщеря си в Шейново Дават ми бебето а то едно бяло красиво с едни хубави очи Гледам го и си мисля Много е сладко но това бебе не е моето Казвам на сестрата а тя майче погледнете си гривничката Естествено не съвпадаха и ми носят друго бебе Грозно жълто с дръпнати очи но как я погледнах веднага почуствах че това е моята дъщеря Оставям на вас да си направите извода

 
10 Иван не така
  11 януари 2023 | 21:53 отговор
 

Много е лесно да обиждаш, гледаш си детето и някой идва и ги казва дай го, щото не е твое, нати твоето дете. Тези хора са в такъв стрес, свикнали са с децата вече и им е много тежко. И рамката беше права, защо другата майка не търси контакт с нея? Тук няма съд и искове, просто среща между двете майки, размяна на децата и протокол за размяната. ДНК теста е ясен, няма какво да се доказва.

 
9 Иван
  11 януари 2023 | 09:36 отговор
 

Една майка, която ИСКА чуждо бебе, защото то й било дадено, е изрод. Единственият цивилизован изход е двете майки съвсем добронамерено да се срещнат, да изразят взаимно съжаление за грешката, която не е била по тяхна вина и не са знаели за нея, и да се споразумеят всяка да си вземе нейното истинско бебе. Същевременно, понеже вече се е раздухал скандал, да се намери член в Гражданско-процесуалния кодекс и да се подаде заявление до съда, че майките искат да си разменят бебетата и всяка да си вземе нейното. Това може да стане до 48 часа, предвид важността на размяната до оригиналния й вид. Станала е беля, тя може да бъде поправена. Бързо! Всичко друго е протакане, умуване на идиоти и още по-голямо увреждане на бъдещите човечета.

 
8 надежда дойчева - бая грозен мангал
  11 януари 2023 | 07:07 отговор
 

!!! надежда дойчева - 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! Снимка - Гугъл. Не съм много грозна мангалка със зъл сурат. Погледни ме.

 
 
надежда дойчева - бая грозен мангал
11 януари 2023 | 07:07

Клане със секира за бруталнио грозник надежда дойчева.

 
надежда дойчева - бая грозен мангал
11 януари 2023 | 07:08

Клане със секира за бруталнио грозник надежда дойчева.

7 надежда дойчева - бая грозен мангал
  11 януари 2023 | 06:47 отговор
 

НачалоОбщество ВНИМАНИЕ: Тези мошеници мамят и тормозят хора, продават жени зад граница ОБЩЕСТВО От Admin На 17.10.2021 За престъпна група, която върлува в София, сигнализират читатели на alarma.bg Те са отчаяни, че въпреки многото оплаквания, които са правили и сигнали до медии, които са изпращали, остават глас в пустиня. Поместваме сигнала без редакторска намеса. Престъпна група върлува из София, която мами и тормози хора. Въпреки многото сигнали и оплаквания, които сме правили, тези хора продължават своята дейност. Освен това използват и заплаха към жертвите си, които ги е страх да покажат лицата си. Молим медиите за помощ. Знаем, че вие сте четвъртата власт и понякога ефектът е голям, когато вие поемете нещата в свои ръце. Сега се нуждаем от вашата помощ като граждани. Става дума за хора около разобличената от Нова телевизия Поли Станчева. В Предаването Господари на ефира, в началото на 2012г, направиха редица репортажи с което стана възможно да бъде разобличена въпросната дама за измами и уреждане на кредити с цел измама. Има много дела срещу нея, но какво от това. В престъпната схема работят двама братя близнаци от село Главница намиращо се до Тутракан. За двамата Мирослав и Владислав Иванови има информация, че са продавали жени за Турция. Още там са действали с измама като са се представяли за красиво момиче, кореспондирали са с турския контрагент и когато турчина кани момичето в Турция разбира, че трябва да прати голяма сума пари, за да си вземе тя билет, да си погаси заем и да може щастливо да се съберат. Турчинът праща парите, а момиче йок, както се казва на турски. По същия начин е с момичета които са държали и са изпращали в Турция с цел да се обере контрагента твърдят техни съселяни. Това явно не им стига и се преместват в София където сформират престъпна група с цел измами. Срещу Мирослав има много сигнали и жалби от граждани до полицията и други компетентни органи, но за сега е на свобода, а той е агресивен. В престъпната група влиза и една жена. Лицето, Надежда Дойчева, която се занимава с недвижими имоти като нейната задача е да намира така наречените жертви. Фирмата с която оперира е „Кеър ту ю“ ООД. Актуалното състояние на фирмата към 12.10.2021 година е обявена в несъстоятелност, но това не пречи дамата с половинката си, Стоян К., да се ширят в голяма къща под наем в Банкя. Възниква въпросът: От къде имат пари да поддържат този висок стандарт на живот?

 
 
надежда дойчева - бая грозен мангал
11 януари 2023 | 07:06

Клане със секира за бруталнио грозник надежда дойчева.

6 надежда дойчева - бая грозен мангал
  11 януари 2023 | 05:20 отговор
 

Весела Георгиева, че ти имаш много смирено лице.

 
5 надежда дойчева - бая грозен мангал
  11 януари 2023 | 05:17 отговор
 

...

 

Добави Коментар

Най-четени