"Взехме решение за удължаване на епидемичната обстановка". Това обяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

В тази връзка се въвеждат мерки, които ще важат от петък вечерта - 27 ноември, до 21 декември включително.

Мерките са следните: преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции. В това число влизат всички ученици от 1 до 12 клас; всички извънкласни занимания, всички висши училища, всички присъствени и групови занятия във центрове и школи. Преустановяват се посещенията в детски ясли, градини, детски центрове и групи, предоставящи организирани групови услуги за деца.

Преустановява се провеждането на групови културни и развлекателни мероприятия, изключения прави посещението на театър при заетост на местата до 30% от общия капацитет, спазване на дистанция и носенето на маска

Не се допуска провеждането и организирането на събирания и тържества от частен характер с присъствието на над 15 човека

Преустановяват се спортните мероприятия със състезателен и тренировъчен характер за лица до 18 души, с изключение на международните състезания, които вече са започнали. Всички мероприятия за лица над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика. Преустановяват се посещенията във фитнесите.

Преустановяват се посещенията на всички заведения за хранене. Допускат се само доставки на храна за дома и офиса.

Преустановявят се посещения в игрални зали и казина.

Преустановяват се посещенията във всички магазини от тип МОЛ.

Мерките влизат в сила от петък и ще продължат до 21 декември 2020 г.
"Всички институции от религиозен характер ще бъдат отворени за всички български граждани. Парковете и градините също. Няма вечерен час. Нито други строги мерки, характерни за някои от държавите на територията на ЕС", каза още здравният министър.