Автор
Антония Михайлова

Респект пред Стефан и Максим - първите българи, осмелили се да преплуват Атлантика с лодка!

Успяха! На 6 октомври, в 19 часа българско време Стефан и Максим Иванови акостираха благополучно на яхтеното пристанище на Бриджтаун, столицата на островната държава Барбадос. След 115 дни, 105 от които прекарани насред океана, те завършиха мисията си успешно.

С прекосяването на Атлантическия океан от Европа до Южна Америка една голяма мечта вече е сбъдната. С помощта само на една малка гребна лодка, която построяват сами в гаража си в София, с много хъс, воля и кураж, баща и син доказват, че няма невъзможни неща пред онези, които вярват в успеха.

„Първата океанска гребна експедиция за България. И първото прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка от изток на запад през сезона на ураганите (юли - октомври)”, се казва в публикацията на фейсбук страницата Neverest Ocean Row, която съобщава за щастливото пристигане на гребците преди три дни.


Двамата потеглят на 14 юни от пристанищното градче Портимао в Португалия, за да изминат внушителните 8 230 км само с гребане! С постижението си единайсетокласникът от ЧСУ „Свети Георги“ в София - Максим, който навърши 17 години на 25 август, насред океана, поставя и световен рекорд, ставайки най-младият гребец, прекосил Атлантика. Ден преди това, баща му – Стефан, също празнува рожден ден – до сина си, отбелязвайки 48 години. Максим е роден в Бразилия през 2003 г., когато родителите му живеят там заради тогавашната си работа.

„За мен това е най-голямото щастие - да съм със сина си толкова дълго време. Вече прекарахме толкова много време заедно, докато направим тази лодка, в залата, докато тренираме, вкъщи на тренажора, където си говорим за най-различни теми. Мисля, че малко бащи с деца на тази възраст имат толкова интензивна комуникация“, разказва Стефан няколко дни преди двамата да отпътуват за Португалия.

There is a double birthday on board of NEVEREST today and tomorrow - August 24th (Stefan 48) and August 25th (Max...

Публикувахте от Neverest Ocean Row в Понеделник, 24 август 2020 г.

Стефан е финансист и предприемач, който много добре знае какво е това риск. Именно „големият брой неизвестности“ е нещото, което най-много го притеснява преди плаването. „Неизвестност за това как се справя организмът ти след толкова дълго плаване с морската болест, с усилието, което трябва да правиш ежедневно. Неизвестност за това как ще се държи лодката, тя все пак е нова, самият дизайн на лодката е нов. Неизвестност с това какво ще бъде времето“, пояснява той.

Стефан Иванов е роден в София през 1972 г., където и учи в Първа английска езикова гимназия. Има бакалавърска степен по "Бизнес администрация" от Американския университет в Благоевград, а през 1995 г. заминава за САЩ, където завършва бизнес магистратура в нюйоркския университет "Корнел". Над 10 години живее в САЩ, където работи като банкер, след което се мести в Бразилия като член на екипа на Ситибанк. След това кариерата му преминава през позициите на изпълнителен директор на Ситибанк в България, изпълнителен директор на "Тръмп Тауърс Рио" и основател и управляващ партньор на инвестиционния фонд Challenger Capital Management.

Публикувахте от Neverest Ocean Row в Петък, 10 юли 2020 г.


По първоначален план Neverest трябва да акостира в Бразилия и така Макс да се върне в държавата, в която е роден. Пандемията от коронавирус обаче има други планове и удължава експедицията с цели 30 дни. Гребците са принудени да сменят дестинацията няколко пъти – вместо към Бразилия те се отправят към Венецуела, после към Френска Гвиана, Тринидад и Тобаго. В крайна сметка баща и син акостират на островната държава Барбадос. Живи и здрави. Там, с трепет на сърцето, ги посреща една силна жена - съпругата на Стефан и майка на Макс - Жени Иванова. Как се е чувствала тя през всичките онези дълги дни и нощи, далеч от най-скъпите си хора, захвърлени насред океана в саморъчно направена лодка, само тя си знае.

"Експедицията в Атлантическия океан беше уникално и незабравимо преживяване за мен. Сбъднах една своя мечта и разбрах, че дори и най-невъзможните цели се постигат с постоянство и внимателно планиране“, пише Макс във Вайбър няколко часа след като достига брега на Барбадос.

Less than 100 nautical miles (185 km) to Barbados! Weve already climbed to the 13 degree North and given the current...

Публикувахте от Neverest Ocean Row в Неделя, 4 октомври 2020 г.


Нито промените в плана, нито четирите тропически бури, които преживяват с баща му, нито дори дните на безветрие не успяват да сломят духа на двамата смели мъже. "Човек свиква и тук един ден минава като половин ден на сушата. Като си на котва или се движим много бавно е по-труден момент, но не е невъзможен. Още сме в добро настроение", споделя Макс в телефонно интервю за "Свободна Европа", проведено през август, на 73-ия ден от експедицията, по време на презокеанското си пътешествие.

По думите му всеки ден е изпълнен с неподозирани преживявания, които нито за миг не им позволяват да се отчаят. Дали това ще бъде дишането на китове, или плаването в компанията на косатки и делфини, или с неотклонно придружаващите ги по пътя им летящи риби, всеки един момент, прекаран насред океанската шир, е наситен с неповторими и несравними емоции и преживявания.

A HUGE 3-4 meter long marlin caught up with us - one of the fastest fish in the ocean! !! While the top speed it reached...

Публикувахте от Neverest Ocean Row в Четвъртък, 24 септември 2020 г.

За Стефан експедицията Neverest Ocean Row не е първият сериозен сблъсък с морската стихия. През 2011 г. той стана вторият българин, преплувал Ламанша, а през 2018 г. успешно завършва едно от най-трудните състезания по издръжливост в света Ironman (“Железен човек“).

„Преживяхме безброй моменти на удоволствие и удовлетворение и научихме безценни уроци, докато строяхме лодката, но най-вече по време на самото океанско плаване. Убедихме се за пореден път, че човек израства изключително много, когато е извън зоната си на комфорт“, написа Стефан във Вайбър.


Стефан и Макс Иванови предприемат това предизвикателство в името на каузата за популяризирането на даряването на органи "Да! За живот!" и вярват, че с тази експедиция ще насочат общественото внимание към този силно наболял проблем у нас.

След няколко дни семейството ще отпътува за родината си. Малко след това при тях ще се завърне и най-верният им помощник в това презокеанско незабравимо пътешествие - лодката им Neverest.

Благодарим Ви, Стефан и Макс! Вашето постижение ни прави горди и щастливи! Благодарим Ви, целеустремени и смели български мъже!

Четете още: Летяща 'Бърза помощ' спасява пострадали от труднопроходими места (Видео)