Автор
Woman.bg

Резултатите от матурата по български удариха дъното!

Средната оценка на държавния зрелостен изпит по БЕЛ (български език и литература) е Добър (4,06), разкри заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Това е най-слабият среден успех, откакто форматът с матурите бе въведен през 2008 г. През изминалата година средната оценка бе Добър (4, 25). Най-високият среден резултат до момента на матура по БЕЛ е през 2011 година, когато зрелостниците почти достигнаха до петицата с Добър (4, 49).

Най-високите оценки тази година на матурата по БЕЛ са в София-град, а най-ниските в Кърджали, съобщиха още от министерството на образованието. Училищата с най-високи резултати в страната са - 91 НЕГ "Константин Гълъбов", 73 СУПЧЕ "Владислав Граматик" от София, 164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес" и Американския колеж.

Зрелостниците, изкарали максимални точки, са малко повече в сравнение с миналата година (226 срещу 215). Но с цели седем пъти се е увеличил и броят на учениците получили 0 точки. С над 2000 по-малко са дванайсетокласниците с отлична оценка и на двете матури.

Отличните оценки по БЕЛ в сравнение с 2018 година са с 1000 повече, а слабите с 1300 повече, допълва заместник-министърът на образованието.

Интересно е, че на втората матура, която е по предмет по избор, на първо място е Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" със среден успех 5,76. На второ място е Първа частна математическа гимназия с успех 5,67, а на трето място е... Средното училище "Христо Ботев" в село Чепинци, област Смолян.