Автор
Woman.bg

Родители изпаднаха в ужас: Нова опасна игра заплашва живота на децата ни

Светът е потресен от поредната интернет заплаха над най-малките потребители на мрежата. Става дума за новопоявила се игра, която заплашва да се превърне в новия „Син кит“ - руската игра, която принуждава децата да се самонараняват под заплахата, че родителите им ще бъдат убити, ако не следват инструкциите. Припомняме, че „Син кит“ причини смъртта на над 130 деца в Русия.

Предизвикателството носи името „Момо“, разпространява се чрез WhatsApp и детския канал на YouTube и поставя живота на децата под сериозна заплаха! Изпраща се на нищо неподозиращите малчугани чрез въпросното приложение, но още по-стряскащото е, че изскача и по време на рекламите в YouTube и не може да се спре.

Какво всъщност се случва? Чрез приложението до потребителя достига зловеща снимка с покана да се включи в „Играта“. Когато съобщението бъде прието, изпращачът започва да залива детето с множество изображения на убийства и изнасилвания, като го принуждава да се самонаранява. Заедно с тях детето получава съобщение, в което пише, че ако не следва инструкциите, Момо ще го обладае и ще прокълне него и цялото му семейство.

Ако потребителят не се справи с предизвикателствата, непознатият профил започва изпращането на цветисти и описателни заплахи за проклятията, които ще сполетят жертвата. Предизвикателствата са разнообразни и понякога могат да завършат с подканване към самоубийство.

Лицето на "Момо" представлява жена с лицеви аномалии, взета от известна картина на японския художник Мидори Хаяши, който обаче няма нищо общо с играта. За момента пострадали деца вследствие на опасната игра няма, но родители от Великобритания алармират, че децата им са с рани заради нея. Те твърдят, че ужасният образ заповядвал на децата им да вземат нож или да пуснат газ, с което да си причинят смърт.

Момо е сравняван с градските легенди за Слендърмен - друго известно чудовище, възникнало от онлайн форумите, което стана изключително известно, след като разказите за него предизвикаха няколко убийства сред тийнейджъри в САЩ и Великобритания.

Момо се появи за първи път на 12 юли 2018 г. в 6-секундно видео и испанските медии съобщиха за вирусен флашмоб в интернет. Предполага се, че кураторите на „играта“ намират потребители в социалните мрежи и форуми, на които изпращат страшни снимки и видеоклипове със сцени на насилие, след което принуждават уплашени тийнейджъри да изпълняват различни заповеди, водещи до опасни за здравето и живота им последствия.

От полицията призовават родителите да наблюдават децата си и тяхното онлайн сърфиране, както и да следят на кого и как дават паролите си и в какви сайтове влизат.

Фейсбук също се включи с предупреждение за злостното създание, а редица постове в българското фейсбук пространство гласят: "В канала YouTube Kids и на обикновения също е плъзнал някакъв ужас, наречен "Момо". Този изрод изскача по време на рекламите и докато не го изгледаш, не можеш да го спреш. В тези клипове се показва как се самонаранява, (пие белина, самозапалва се, обтрива се със сол до изгаряне и др.), като в същото време дава инструкции на децата как те да го правят с думите: "Мама не трябва да знае, иначе ще умре, докато спи."



Нашата редакция съветва родителите да наблюдават децата си, когато влизат в интернет, и да следят съдържанието, което гледат!