Автор
Woman.bg

Руски свещеник: Жените без църковен брак са безплатни проститутки

Жените, които споделят покрива си с мъж без сключен църковен брак, са безплатни проститутки. Това мнение изрази на среща с миряни протойереят от Руската православна църква Дмитрий Смирнов.

Това, че Смирнов е председател на патриаршеската комисия по въпросите на семейството, прави изказването му да звучи още по-скандално и стряскащо.

Ето какво по-точно казва той: "У нас жените не разбират какво е брак. Неудобно им е да кажат „аз съм безплатна проститутка“ и затова казват "имам граждански брак". Абсолютни глупости. Не, ти просто безплатно оказваш услуги – това е истината. Никой не те приема за съпруга", заявява протойереят.

Малко след като направи шокиращото си изказване, свещеникът бе поканен на интервю в сайта „Фонтанка“. На въпроса какво разбира под израза "граждански брак", Смирнов отговаря така: „В нашето слабо образовано общество гражданският брак всъщност е чиста проба незаконното съжителство. Хората му казват граждански брак. По църковному обаче това се нарича блудство.“

Междувременно председателят на отдела за международните връзки на патриарха и московски митрополит Иларион Волоколамски се извини за думите на протойерей Дмитрий Смирнов, че „жените, които живеят в съвместно съжителство са като безплатни проститутки“, пише "Газета.ру".

Пред изданието той изрази възмущението си от думите на свещеника, подчертавайки, че изказването му е скандално и недопустимо за човек с неговото призвание.

Въпреки това той прояви снизхождение, като заяви, че свещеникът не е искал да обиди никого. „Предполагам, че го е направил, за да привлече вниманието на обществеността към темата за защита на брака и семейството. Подобни изказвания не винаги се получават добре."

Митрополитът не пропусна да подчертае, че това е личното мнение на свещеника, но не и позицията на Руската православна църква.

А вие смятате ли, че изказването на протойерей Дмитрий Смирнов е скандално, или напълно подкрепяте мнението му?

Четете още: Мъдростта на Учителя Дънов: Не може да мислиш за някого, ако и той не мисли за тебе