Автор
Ива Петрова

Рут Колева с ексклузивен коментар за скандалната фотосесия

Певицата Рут Колева, която засне фотосесия върху мраморен саркофаг в Перущица, символизиращ загиналите в Априлското въстание, направи ексклузивен коментар по повод случилото се пред NOVA.

В предаване на медията певицата коментира, че за нея този паметник е срамен по две причини.

Първата от тях била, че управлението, довело до състоянието му, не е разследвано от прокуратурата.

"Втората причина, по която този паметник е срамен, е неговата символика, защото този бутафорен, празен, изкуствен саркофаг всъщност е един символ на това как комунистическият режим със своите окървавени ботуши гази върху паметта на загиналите в Априлското въстание и се опитва да препише същото геройство на Септемврийското въстание, което е кървав преврат", коментира Колева.



Певицата заяви, че в нито един момент тя и екипът, заснел фотосесията, не са знаели за символиката на паметника.

"Беше избран случайно. Не сме имали намерение да поругаем или оскверним каквато и да било историческа памет, свързана с нашата история или българските герои", категорична беше Колева, която се извини за случилото се.

"Много сериозно подцених ситуацията. Подцених и това, че в такива моменти се активизират псевдопатриоти и политици”, призна Рут Колева.

По думите ѝ на мястото на снимките екипът открил "тотална разруха". "На това място има спринцовки, презервативи, свастики, нецензурни думи, графити – абсолютен разпад", коментира тя.

Изпълнителката оцени като грешка недостатъчната проверка, която направила за паметника в Перущица, но подчерта, че информацията за него била оскъдна.

View post on Instagram
 


Припомняме ви, че причина за напрежението и нападките срещу Рут Колева бяха серия от снимки, част от фотосесия за модно списание. На кадрите певицата позира, качена на мраморен саркофаг, в който са телата на загиналите в Априлското въстание. Кенотафът е част от мемориалния комплекс в Перущица, наречен "Паметник на трите поколения".

След случилото се Колева публикува извинение в социалните мрежи. Самата тя се определя като потомък на опълченец на Шипка. И каза, че мястото е било "занемарено", с "апокалиптична разруха", имало изрисувани свастики, "грозни графити" и липса на охрана или табела, която да го обозначи. Заради фотосесията, снимачният екип е почистил паметника.