Автор
Woman.bg

С главозамайващ парад и политически апел започна карнавалът в Рио (Галерия)

С пищен парад и пъстри улични шествия започна най-грандиозният и пъстър карнавал по света - този в Рио де Женейро.

Тази година обаче обликът на първия ден на фестивала беше по-различен от всеки друг път. Политическият момент, свързан с промените, настъпващи в страната, бе застъпен изключително силно по време на всичките шествия. Участниците в едно от тях пееха песен с красноречивото название "Синьо или розово, това е едно и също".

Посланието в текста има връзка с изявление на бразилският министър по въпросите на жените, семейството и човешките права - Дамарис Алвис, която след назначаването си заяви, че в Бразилия започва нова епоха.

Моника Мачадо е един от артистите на фестивала. Тя свири на ударни инструменти и перкусия в банда. "Това шествие е акт на съпротива срещу властите", каза тя по повод песента, пише в "Хъфингтън поуст"

Карнавалната дегизировката в не малко от случаите също беше израз на протест сред обществото на Бразилия. Голяма част от костюмите имаха пряка връзка с корупционни скандали, вихрещи се из ръководните среди на страната.

Студентът Винисиус Алвис бе облечен от главата до петите в оранжево, като на главата си носеше лента, украсена с фалшиви банкноти и резени портокал.

"Карнавалът е момент на протест и позволява да изразиш мнението си без лимити", отбеляза пък 57-годишният Маркос Мариньо, добавят още от медията.

По прогноза на местните власти карнавалът в Рио ще привлече в града над 1 млн. туристи.

Името му е от латинските "carni levamen" (освобождение на плътта) или "carnes levare" (премахване на месото) и след него започват постите.

По традиция първият ден от фестивала започва с бляскава церемония, при която кметът на Рио де Женейро - Едуарду Паеш, предава символичните ключове на града на крал Момо - владетелят на празника, за чиято роля всяка година бива избран висок и едър мъж.

Част от церемониалното тържество по откриването на карнавала е сексапилното присъствие на т.нар. Кралица на празника, избрана предварително чрез специално гласуване.

Кулминационният момент от карнавала е излизането на представители от най-елитните в страната школи по самба. Специално за шеметното съревнование танцьорите се подготвят в продължение на цяла година. Само най-добрите от тях преминават 700-метровата пътечка на прочутия бул. "Самбадром".

Ежегодно всяка школа изразходва 1 млн. долара по подготовката за карнавала, представяйки своя сцена и оригинален сюжет в шоуто.

Зрелищната танцувална "вакханалия" се провежда от над 30 години и привлича вниманието на зрители от цял свят.

Началото на самия карнавал обаче е поставено през далечната 1830 г. и оттогава насам се организира всяка година, като продължава 4 дни и 4 нощи.

Карнавалът е европейска традиция, която католиците колонизатори пренасят и в Новия свят.

Африканските роби с техните страстни ритми и движения превръщат карнавала в истинска шоу фиеста, която тресе цяла Южна Америка.

Празникът започва 40 дни преди началото на католическия Великден, като краят му е последният ден преди началото на постите.

Четете още: Карнавалът във Венеция - традиция, застинала във времето