Автор
Марина Стоименова

Сбогом, Карл Лагерфелд! С теб си отиде цяла епоха...

Вечната опашка в стил „Моцарт“, с която захващаше бялата си коса, неповторимите тъмни дрехи с широки рамене, неизменните слънчеви очила, без които не се появяваше публично, кожените ръкавици в садо-мазо стил, под които не личаха годините...

Неговият личен и професионален стил беше толкова запомнящ се, че е трудно да се повярва, че вече няма да видим Краля на първи ред на модните ревюта.

В течение на десетилетия Карл Лагерфелд беше централна фигура в света на висшата мода. Оглавявайки френската модна къща Chanel (от 1983 година), италианската Fendi (с тях работи още от 1965-а) и собствената си марка Karl Lagerfeld (от 1984-а), той държеше в ръцете си мултимилионни лостове за идеи, продажби, влияние.

Вдъхновител на стотици топ-дизайнери, покровител на новите тенденции и рекламно лице на самия себе си, дизайнерът имаше удивителен живот, който завърши в най-важния за неговата кариера град и основен дом – Париж.



Карл Ото Лагерфелд е роден в Хамбург на 10 септември през 1933. Донякъде от суета, донякъде подчинявайки се на повелите на модната индустрия и култа й към вечната младост, в по-късните си години той често твърди публично, че годината му на раждане е 1938. Така през 2003-а той обявява, че празнува своя 65-ти рожден ден, макар и да навършва 70 години.

През 2008 немският вестник „Билд ам Сонтаг“ публикува интервюта с негови съученици, които утвърждават 1933-а за рождена година на дизайнера. За Лагерфелд обаче е по-важно той самият какво мисли. Затова и през 2013 обявява нова дата - бил роден през 1935-а. В отговор медиите публикуваха кръщелното му свидетелство, което се пази в Хамбург...

Модата привлича Лагерфелд от най-ранна детска възраст. Той се установява в Париж на 20 години, когато се записва в лицея Монтен. Първоначално започва работа в ателието на Пиер Балмен като асистент, след което чиракува при дизайнера Жан Пату. Първата му самостоятелна колекция е показана през юли 1958-а, но верен на суетната си природа, той я представя под името Роланд Карл, вместо Карл Лагерфелд.

Самостоятелната си кариера започва през 1959, поемайки поръчки за Krizia, Charles Jourdan и Valentino. През 60-те години той се превръща в един от първите „фрилансъри“ в модната индустрия, пътувайки между Франция, Италия, Англия, Германия, САЩ.



През 60-те Лагерфелд е сред вдъхновителите на „мини-модата“, която започва от Париж, за да покори целия свят, а неговите предложения за поли са най-късите. Революцията в модата започва.

Колаборацията му с Chloe датира от 1964-а. Именно на Лагерфелд дължим ароматите на Chloe, които той създава и въвежда успешно на пазара през 1975.

През 70-те създава дизайна на костюмите в различни големи театри и опери в Европа, сред които миланската Ла Скала и виенския Бургтеатър. По-късно, вече около 70-годишен, той ще се завърне към сценичния дизайн и ще създаде роклите за операта „Кармен”, която ще влезе в снимките на филма „Калас завинаги“. Той ще създаде и специалните костюми за Мадона, с които тя прави турнето Re-Invention, както и сценичните дрехи на Кайли Миноуг. Последната оперна изява на Лагерфелд като директор на костюмите е през 2016-а за опера „Бастлия“ в Париж.

По времето на супермоделите и суперпарите през 80те, Лагерфелд е арт директор на Chanel и се оказва една от централните фигури в този лъскав мултимионен свят.

Модните марки по това време определят не само стила, но и диктуват пазар за милиарди. Създадените от Лагерфелд легендарни инициали CC са символ на елита в индустрията. Най-важната от важните модни къщи – тази на Coco Chanel – ще въздига и сваля от пиедестала модели, фотографи, дизайнери, ще създава милионери за една нощ и ще проваля съдби, насърчавайки анорексията.

Но за Карл Лагерфелд това е само бизнес. „Аз съм един вид моден нимфоман, който никога не достига до оргазъм“, казва той.

Всъщност за него изкуството далеч не се изчерпва само с модата. Той се проявява също така и като фотограф (създал е не една и две корици на Vogue, Numero, Harper's Bazaar), художник и карикатурист. През 1992 година илюстрира с 60 цветни творби приказката на Андерсен „Новите дрехи на царя“.



Лагерфелд е и интериорен дизайнер – миналата година създаде луксозната вътрешност на 6 звезден хотел в Макао с 290 стаи. Проявява се и в киното, когато режисира късометражния филм „Once Upon a Time...“ с участието на Кийра Найтли в ролята на Коко Шанел.

Междувременно Лагерфелд управляваше собствена книжарница в Париж на име 7L, както и издателство EDITIONS 7L, посветено специално на арт-фотографията.

Любовта на дизайнера

Въпреки че ревниво пазеше в тайна личния си живот, името на Лагерфелд се свързваше основно с връзката му със скандалния Жак де Баше, който е негов любовник в продължение на 18 години от 1971-а.

През 1973-а година Де Баше става любовник на Ив Сен Лоран, което предизвиква разрив между двамата дизайнери, а Лагерфелд започва да пие и да употребява наркотици. Де Баше умира от СПИН през 1989 година, което преобръща живота на Карл. Необходми са му доста години, за да преживее смъртта на партньора си.

Карл Лагерфелд за първи път проговори за дългогодишната си връзка през 2017 за биографичната книга, посветена на Де Баше, „Призрачният денди“.

„По онова време бях истински пуритан, но приключенията на Жак ме забавляваха“, спомня си Лагерфелд. Той твърди, че отношенията му с Де Баше били изцяло платонични. „Безкрайно го обичах. Познавахме се 18 години, 12 от които прекарахме заедно, но за цялото това време нито веднъж не сме правили секс. Макар че той ме привличаше физически“, казва той.



До смъртта си Лагерфелд е верен на човека, когото е обичал, и не започва нова връзка. Той напълнява доста, но през 2000 година се завърна на модната сцена неузнаваем, сваляйки 42 килограма за 13 месеца. В последствие Лагерфелд публикува книга, в която разказа за диетата си и която се превърна в бестселър. „Суетата е най-здравословното нещо в живота“, е негов известен цитат от това време.

Негова е и мисълта: „Аз съм карикатура на себе си и ми харесва. То е като маска. За мен Карнавалът във Венеция продължава целогодишно“.

За съжаление всеки карнавал рано или късно приключва. Но остава споменът, а Карл Лагерфелд със сигурност ще бъде запомнен като абсолютен артист на подиума и в живота.