Седемгодишно момиченце се превърна в истинска сензация във Великобритания, след като се появи новината, че е намерила легендарния меч на крал Артур Ескалибур.

Детенцето, на име Матилда Джоунс, е била на екскурзия със семейството си край езерото Дозмари в Корнуел, където според легендата крал Артур е хвърлил оръжието си, когато забелязва нещо метално във водата.

Първоначално семейството помислило, че виждат част от метална ограда. Матилда и баща ѝ все пак решили да проверят и за свое учудване открили меч с дължина около метър и двайсет сантиметра, колкото е и ръстът на детето.



Легендата за крал Артур и неговият меч се предава в британския фолклор от векове. Според едната версия на преданието рицарят изважда меча от скала, в която той е забит, а според друга всъщност има два различни меча и този от скалата не е Екскалибур. Ескалибур Артур получава от ръка, издигаща се от Дозмари. След смъртта си той заръчва на рицар да хвърли меча обратно във водите на езерото. Когато той изпълнил повелята на своя крал от езерото се подала ръката, която хванала меча и го издърпала към дълбините.

Легендата гласи още, че мечът лежи на дъното на Дозмари, пазен от Жената от езерото, а този, който намери Екскалибур, е законният наследник на британския трон.

Бащата на Матилда обаче шеговито заявява, че едва ли дъщеря му ще седне на престола, защото мечът най-вероятно е просто реквизит от филм, сниман в местността.