Едно не особено радостно събитие отбелязваме на днешния ден – края на лятото. Жълторозовите утрини постепенно започват да губят от блясъка си, знойното пладне гасне тихомълком, а теменужените вечери вече не ухаят като преди.

Старите хора вярват, че...

Змейовете литват към незнайните си обиталища в пещерите високо в планините, нейде сред облаците. Змиите и гущерите пропълзяват в леговищата си дълбоко в долните земи, накрай света. От този ден водата в реки, езера и извори става студена и неподходяща за къпане.

Още в предхристиянски езически времена е имало традиции, свързани с деня Секновение. Приемало се е, че тогава настъпва краят на лятото и денят и нощта се "отсичат", стават равни помежду си. Самодиви и самовили изоставят земните гори и поляни и се прибират в слънчевите си дворци.

Старият езически празник се преплита и с християнската идеология...

Така на днешния ден Секновение Църквата отбелязва и едно от най-скръбните библейски събития – отсичането главата на Св. Йоан Кръстител. Затова празникът е известен и под името Обсичани. Това е един от най-лошите дни през годината, защото на този ден по заповед на юдейския цар Ирод Антипа била отсечена главата на великия пророк и Кръстител Господен Св. Йоан Предтеча.

Традицията повелява...

В памет на невинно пролятата кръв на светеца на този ден най-ревностните християни, а и мюсюлмани, спазват строг пост, като дори не ядат плодове и зеленчуци с червен цвят. Не се похващат никакви ножове, ножици и всякакви остри, режещи инструменти и игли. Денят е траурен и скръбен.

Пътят на светите мощи...

Мощите на светеца, укривани от първите християнски общности и намирани няколко пъти, през V век били отнесени в Цариград. По-късно при разкопки в Омаядската джамия в Дамаск главата на светеца била открита и положена в отделен параклис вътре в самия мюсюлмански храм. Части от нея, както и от ръката на Кръстителя, бяха открити в Созопол.

Четете още: Рей Бредбъри и любовното писмо до едно детство