Автор
Woman.bg

Сексуалното робство, което завладя църквата

Понякога и в църквата се случва недопустимото. Храмът, в който мислиш, че си защитен, защото си Божий човек, твоята крепост, мястото където ще бъдат простени греховете ти и ще започнеш отначало... Всъщност не е такова, каквото изглежда.

От няколко дни насам е официално: Папа Франциск потвърди, че в Римокатолическата църква съществува насилие. Сексуално насилие над монахини. То не е извършвано от обикновени варвари, а от свещеници и владици. Самият папа признава с огромна тъга, че това се случва, защото нищо не спира тези хора да изнасилват и тормозят монахините, дори и силата на вярата в Бог и в способността му да ги накаже. Всъщност, главата на Римокатолическата църква уточни, че монахините са използвани като секс робини.



„От дълго време работим за отстраняването на този проблем. Вече отлъчихме няколко свещеника заради това“, разкрива още папата.

Поводът за изявлението на Светия отец бе скандален материал в изданието „Women Church World” миналата седмица, в който е съобщено за системния сексуален тормоз в Римокатолическата църква. А освен със срама и болката, някои монахини е трябвало да се справят и с далеч по-тежки последствия. Част от тях са направили аборт, а свещениците отказали да признаят, че монахините са забременели от насилствения акт.

Жертвите на похотливите свещеници и владици все повече проявяват смелостта да се оплачат, което също е крачка напред в разрешаването на проблема. За съжаление, сексуалното робство съществува в църквата от години насам и папа Франциск споделя, че предшественикът му, папа Бенедикт, също е отстранявал свещеници за подобни провинения, но това съвсем не е разрешило проблема напълно до този момент.

Сексуално насилие е упражнявано не само върху монахини, но и върху деца – тема, която намира повече отзвук в медиите. Историята познава не един или два подобни случая. Кога обаче ще дойде краят на този ад, намерил убежище на това свещено място? Папа Франциск уверява, че се работи по въпроса.

Четете още: Ванга за семейството: Не се делете, децата страдат, а и вие хаир няма да видите!