Автор
Woman.bg

Семейство със 7 деца е без ток от 3 месеца. Защо държавата нехае?

Историята на 9-членно семейство, което живее без ток от 3 месеца, шокира цяла България. Ако Чарлз Дикенс беше наш съвременник, навярно би описал тази потресаваща мизерия в роман, а Моканина на Йовков би възкликнал отново: "Боже, колко мъка има по този свят..."


Условията, в които живее това българско семейство са наистина нечовешки, разбираме от репортаж на Нова телевизия. Така е от 1994 година, когато домът на многобройната фамилия става жертва на наводнение. В резултат ел. инсталацията е повредена, електроуредите не работят, подът, таванът и стените спешно се нуждаят от ремонт. И понеже злото никога не идва само - майката, здравнонеосигурена, постъпва в белодробната болница в София и всичките налични пари отиват за лечението ѝ.

Важно е да уточним, че става дума за нормално семейство, децата са прекрасни, бащата работи на две места, но взима 600 лв. заплата и припечелва по още 900 "на частно"... Както беше написал Вапацаров:

"Работиме много,
работим от сутрин до здрач.
Но хлеба е малко.
Но хлеба не стига, деца."

Кой се трогва в тази ситуация? Държавата? Не. Отново добри хора. Доброволецът Лео Кадели и негови приятели вече са започнали ремонти по къщата. „Няма нужда от думи. Продължаваме по правилата благодарение на добрите хора. От 3 месеца нямат ток. Когато постъпи сигнала при мен, дойдох да проверя. Момиченцето рисуваше на тъмно в единия ъгъл. Стана ми абсолютно болно, за един час светеше лампата. Платихме тока и купихме хранителни продукти. Оттогава организацията е на лице", споделя Кадели.

Ремонтът трябва да бъде завършен след 2 седмици. Доброволци ще учат децата на труд, за да могат сами да изкарват прехраната си. Само че 5 от тях са непълнолетни и ходят на училище. Как ще стане това?

Много въпроси, с които трябва да се запознаят "компетентните органи". Колко са компетентни, нека сами да покажат. Както и да докажат, че имат сърца и наистина искат да помогнат, а не да пълнят таблиците на бюрократичната си статистика. Защото това е тъжната картина на случващото се в България. Всеки се оправя сам, а когато не може, разчита на помощта на добри хора, които, слава Богу, все още се намират.