Прецизна възстановка на английски учени показа как са изглеждали първите обитатели на Острова. Според ДНК анализите древните британци са имали черна кожа, тъмна къдрава коса и сини очи.

Сензационното откритие, което изненада силно учените, е направено чрез авангардни генетични тестове и техники за реконструкция на лицето, извършени за пръв път върху най-стария, открит във Великобритания, скелет, известен като Човека от Чедър.

Антрополозите, отговорни за създаването на новия бюст

Експерти от музея и Университетския колеж в Лондон проведоха генетични тестове над останките, открити в пещерата Гъф. В резултат специалистите стигнаха до сензационното откритие, че вероятността той да е носел тъмен до черен цвят на кожата е 76%.

Археолози се натъкват на него през 1903 г. в пещерите на село Чедър в Съмърсет, Англия. Едва преди 13 години учените установяват и възрастта му – 10 000 години. Любопитен факт е, че именно в същите тези пещери се съхранява и зрее известното сирене „чедър”.

Повече от 100 години учените се мъчат да научат нещо повече за Човека от Чедър, как е изглеждал той, какви са били чертите на лицето му и днес, благодарение на напредъка на науката и иновативните технологии, те успяха.

Професор Ян Барнс, генетик, който участва в изследването, заяви, че откритието, че първият британец е бил чернокож, е неочаквано. "Предполагам, че това ще бъде голяма изненада за повечето членове на обществото. За мен със сигурност беше!", заяви той пред Daily mail.

Експертите също така установиха, че един на десет британци носи гена на Човека от Чедър.