Момичета, oбичате ли да пазарувате, особено когато сте нервни, ядосани или пък самотни. Разбира се, че обичате. Всички обичаме. Е, трудно е да обясним на мъжете какво удоволствие изпитваме всеки път, когато облечем онази хубава рокля, в която буквално се влюбихме от пръв поглед, минавайки покрай любимия кокетен бутик в уличките около „Витоша“. А прекаляваме ли от време на време? Сигурно, някои повече, други по-малко... Оказва се обаче, че трябва да сме внимателни, защото...
Официално манията по шопинга може да бъде обявена за болест от Световната здравна организация.

Мярката не е просто приумица, а е следствие от мащабно проучване, проведено по темата. Изследването е дело на медицинския университет в Хановeр и е разкрило, че 7 % от възрастните показват симптоми на разстройство, свързано с желание за незабавни покупки.

Един от участниците в изследването – Астрид Мюлер, клиничен психолог с особен интерес в сферата на пристрастяването, смята, че трябва да има по-голямо разбиране по темата и хората да осъзнаят точно колко опасно е това състояние.

По думите й обявяването на шопинг манията за болест ще подобри начините за лечение на това състояние и методите за поставяне на диагноза. Като цяло специалистите описват това разстройство като безпокойство, което настъпва при желание за покупка и то не може да бъде успокоено, докато тя не бъде реализирана. Учените отбелязват и, че в някои случаи състоянието стига до крайности, при които хората правят много покупки, като от чувство за вина след това ги крият от близките си. В тези случаи никаква роля не играе дали са скъпи или евтини, просто обикновено са описвани като добра сделка.

Призивите шопинг манията да бъде разглеждана като болест бяха отправени само седмици след като Световната здравна организация обяви пристрастяването към видеоигрите като болестно състояние. 15-годишно момче от Лондон бе първият човек, официално диагностициран с това състояние. Майката на детето разказа как целият му живот е обсебен от игрите и те са единственото нещо, с което той иска да се занимава, когато е буден.