Автор
Марина Стоименова

Ще дойде ли допълнителният час за сън?

Лятното и зимното часово време – за или против?

Два пъти годишно новинарите съобщават: „Местим стрелките“, „От утре ще спим час повече“ или „С час по-малко ще спим от утре“... И на следващия ден се започват едни успивания, едни закъснения, едни изнервени хора с объркани биологични часовници, които не могат да влязат в крак с времето. Било то лятното часово време, или зимното.

Не е ли прекалено това усложнение на календара?

Оказва се, да. Или поне според 80% от над 4.6 млн. европейци, участвали в допитването на Европейската комисия, проведено от началото на юли до средата на август. Всички тези граждани на Европа са заявили, че смятат за напълно излишно превъртането на стрелките на часовниците всяка пролет и есен.

Затова и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви в интервю за германската обществена телевизия ZDF, че Брюксел ще пристъпи към гласуване да бъде премахнато изобщо зимното часово време и да остане само лятното. Само че нищо не е толкова просто, колкото изглежда, особено когато става дума за европейската бюрократична машина.

Процедурата ще бъде тромава: първо предстои решение в Европейския парламент, след това ратифициране от отделните страни членки. Не е ясно дали решението ще бъде прието в близкия месец, но ако това стане, тогава и в България от октомври няма да местим часовника с час напред.



Историята на две стрелки

Лятното часово време е „феномен“ по време на Първата световна война. Целта е спестяване на енергия и ресурси, като за работа и производство се използва оптимално светлата част на деня. Тук пионер е Германия, но малко известен факт е, че за първи път през 1908 г. го въвежда Канада, като северна държава с по-голяма амплитуда на часовете на изгряването на слънцето.

След Втората световна война и петролната криза от 70-те години на миналия век, лятното часово време става все по-популярно и прилагано в около 40% от държавите по света, особено в Северното полукълбо. През 80-те то става част от разпоредбите на Европейския съюз, като стрелките се местят с час напред през последната неделя на март, а зимното часово време влиза в сила през последната неделя на октомври.

Какви са плюсовете и минусите на лятното часово време?

Безспорният плюс е пътната безопасност. Пътуването до работа по светло е сериозен фактор за намаляване на катастрофите. Удължаването на светлата част на деня с още един час стимулира икономиката, потреблението и производството през летните месеци.



И ако преди 15 години превъртането на стрелките причиняваше крах на техниката и комуникацията, то днес много повече се дискутират здравните последствия от смяната на времето. Въпреки че няма категорични научни доказателства, противниците на лятното часово време изтъкват именно смущенията в биоритъма и трудното адаптиране, което някои хора изпитват след местенето на стрелките с час напред.

Интересен пример е Испания, която генерал Франко „настройва“ с час напред в знак на солидарност с Третия Райх, обърквайки ритъма на населението. Е, ако се чудите защо испанците имат нужда от следобедна сиеста и вечерят в 23:00 часа, вече имате отговор. През 2013-а парламентарна комисия проучи как да върне страната отново с час назад, докато други призовават да се въведе стандартният модел за работно време от 9 до 5.

Русия, Турция, Беларус и Исландия вече се отметнаха от пренастройването на часовниците. На другия полюс е Япония, която планира да въведе лятно часово време година преди и по време на Олимпийските игри през 2020, при това като превърти часовниците не с един, а с два часа напред.

Целта на Токио е да предпази спортистите и зрителите от летните горещини. Експерти обаче предупреждават, че мярката може да предизвика крах в икономиката, лишавайки от безценно време за сън работещите японци, които и без това са известни по света с тоталната си натовареност.

Ако ЕС остане на лятното часово време, тъмнината през зимните сутрини със сигурност ще бъде по-продължителна, защото слънцето ще изгрява час по-късно. Какво още може да се случи, предстои да разберем.

А вие за или против сте смяната на времето?

Четете още: Жена ослепя след инжектиране на дермален филър