Ще ги убия и двете - българската Медея от Сандански, която отне живота на двете си деца, защото...

„Ще ги убия и двете!“, пронизват думите на главната героиня от едноименната древногръцка трагедия на Еврипид „Медея“. Детеубийцата, която решава да отмъсти на любимия си Язон за изневярата му по най-жестокия начин – отнемайки живота на децата им.

Вчерашният ден бе белязан от зловеща новина, която потресе цяла България – убийството на две невинни малки дечица от тяхната собствена майка. Такова недопустимо за човешката мисъл деяние, за съжаление, не е нито първото, нито последното. Човешката история познава не един или два подобни случаи. Черната хроника и по света, и у нас е изпълнена със стряскащи описания на семейни трагедии от подобен характер. И те категорично нямат връзка нито със социален статус, нито с религиозна доктрина, нито с етнос или характер на извършителя.

Такава чудовищна постъпка може да бъде окачествена единствено като неадекватна и извън нормата на човешкото поведение и самосъзнание. По последни данни разигралата се сцена е трагичният резултат от проблемите в семейството, от скандалите и съдебните спорове между двамата родители за попечителство над децата, а оттам и от отключилото се у младата жена, по твърдение на близките ѝ, нелекувано психично заболяване.


На въпроса на следователите "Какво си направила?", майката Кристина повтаряла с празен и луд поглед: "Искаха да ми вземат децата? Е, нека ми ги вземат сега." Ясна индикация, че в случая става дума за сериозен проблем, свързан с емоционалното и психично състояние на извършителката на зловещото престъпление.

Всъщност, ако трябва да бъдем по-точни, става дума за сложно психологично явление, познато на медицинската наука Психиатрия като синдром на Медея. Името идва от небезизвестния мит за Медея, чрез който гърците илюстрират въпросното състояние. Да не забравяме, че чрез митовете древните гърци са тълкувало човешките взаимоотношения, емоции и страхове, затова и психологията в известен смисъл, също като астрономията, философията и демокрацията, се заражда именно в Древна Гърция.

Ето и историята, описана в мита, накратко:

Медея е жестока и безскрупулна магьосница, която заради своя любим Язон организира поредица от кървави измами, често прибягвайки до своите магически способности. Язон обаче, решава да я изостави, за да се ожени за друга жена, дъщеря на крал, и да се възкачи на трона. След като разбира за измяната, Медея решава да си отмъсти, като изпраща дреха, пропита с отрова на съперницата. След нейната смърт в пристъп на ярост Медея убива и двамата си сина. Преди да замине тя разкрива какво е направила на Язон, давайки му да разбере, че той е виновен за смъртта на децата им.

"Медея", художник: Херман Ернандес Аморес, Източник: Wikipedia

Какво може да предизвика отключването на подобно нечовешко деяние

Синдромът на Медея, наричан и комплекс на Медея, е състояние, при което майката извършва своеобразно детеубийство. Наранявайки детето си, целта ѝ е да нарани и причини болка у партньора в конфликтна ситуация, като например в период на раздяла или развод. В случая децата се явяват инструмент в ръцете на отхвърлената, оскърбената и загубила ума си жена, чрез който тя се опитва да демонстрира сила пред този, който ѝ е нанесъл удара. Насилието над децата ѝ може да бъде както физическо, така и психическо.

Още е пресен споменът у нас за онзи шокиращ случай, в който майка показа във видеоклип как бие момиченцето си, за да накаже по този начин баща му. Впоследствие та бе диагностицирана с психично заболяване.

От психологическа гледна точка в пика на такова състояние майката може да достигне върха на заблудата, че е всемогъща и да се превърне в съдник, решаващ съдбата на децата си.

Причини за синдрома на Медея

Психолозите посочват различни причини за отключването на подобно състояние при мъжете и жените. Според тях в повечето случаи мотивацията за извършването на такова престъпление от жена идва от невъзможността да приеме, че тя вече не е необходима на партньора си и че не е онази изключителна, уникална и единствена жена в живота му, каквато винаги е искала да бъде.

Едно такова деяние при мъжете обаче може да бъде задвижено единствено от желанието за отмъщение, категориични са психолозите.

Как да разпознаем синдрома на Медея?

Ако човек усети в себе си желанието за подобни действие или вече упражнява физическо или психическо насилие върху децата си, трябва незабавно да се консултира с психолог и незабавно да се подложи на необходимата адекватна терапия. Възможно е това да доведе до отделяне от децата за определен период от него.

В случай че децата не са малтретирани и върху тях не се наблюдават следи, било то от физически или психически характер, друго лице трудно би могло да разпознае дали някой от родителите им страда от комплекса на Медея. В такъв е нужно да се обърне внимание на други признаци, свързани с поведението на децата, като например – до каква степен те са апатични, дали са свити в себе си или страхливи – подобни прояви от поведението им биха могли да подскажат на експерта, че тези деца могат да са жертва на някакъв вид домашно насилие.

Четете още: Не! Не съм съгласна децата да стоят с маски в клас. Дайте да им сложим и стъклени похлупаци!