Ще имаме детска болница. Но не ви ли беше срам да не направите до сега?

Години наред, повече от 30 може би, българските родители се молят и надяват децата им да получат качествено лечение в специализирана болница. И сега тази надежда може би ще се сбъдне!

Преди ден в столицата се състоя поредният протест с искането за нова детска болница. Граждани излязоха на протест пред Министерския съвет, за да протестират срещу намерението за изграждане на Националната педиатрична болница на мястото на изоставения от години строеж в двора на Медицинска академия.

Като родителите искат: прекратяване на порочната обществена поръчка, възлагане на анализ на нуждите на детското здравеопазване, възлагане на качествено техническо задание и провеждане на архитектурен конкурс.

Протестиращите настояват да се намери друг терен, на който да се изгради изцяло нова детска болница. Те ще проведат среща с министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и регионалния министър Виолета Комитова, за да се опитат да намерят решение на проблема, подхвърлян от институция към институция години наред.

Нещата въобще не са прости. Но надеждата е, че желание за първа стъпка в правилната посока има. И че институциите са готови да се вслушат в гласа на обществото.

А всички знаем, че когато има желание, начин ще се намери. Разбира се, трябва да се подготвят документите. Да се потърси терен, да бъде направено проучване - каква точно трябва да бъде тази болница, каква роля ще изпълнява тя. Оттам пък ще трябва да бъде реорганизирано детското здравеопазване в столицата. Но това са подробности. Важни, но подробности.

Светлият лъч, че тежката административна машина се задвижва, ни кара да вярваме, че в близко време децата на България ще имат своята болница. Защото те я заслужават.

В столицата на България около 14 лечебни заведения имат отношение към детското здраве. Някои от тях разполагат с добра образна диагностика, други с хирургичен инструментариум, трети с диагностичен потенциал. Но няма болница, която да разполага с апаратура и персонал, готов да отговори цялостно, комплексно и пълноценно на нуждите на детското здравеопазване. За съжаление заболяванията при децата протичат изключително бързо. Разчита се на диагностиката на специалистите, защото малчуганите не могат винаги да кажат какво точно ги боли.

Примери за това как родители обикалят по няколко от всичките 14 болници в София, търсейки точния специалист и комплексния подход към детето им, са много. За съжаление, някои от тях са с фатален край. Ето защо е изключително важно да имаме единно лечебно заведение.

Да се надяваме, че няма да чакаме още 40 години! Защото дотогава може и да не останат деца за лечение... Да се надяваме, че скоро ще имаме болница за децата ни, така както ще имаме и медицински хеликоптери. За да няма повече загубени животи, които е можело да бъдат спасени.

И да се надяваме, че когато видим, че нищо не се случва ще излезем всикчи заедно под прозорците на властта, за да им кажем отново: "Моля ви, трябва да има детска болница в България. Макар и само една. Защото следвашият път това може да е вашето дете.".