Автор
Весела Георгиева

'Ще му пръсна мозъка на този помиар': мъж заплаши жена и кучето ѝ с пистолет на Витоша

Живеем в страшни времена. И ако преди, когато четяхме новини за хора, застреляли други хора в Щатите, си казвахме - е, това са Щатите, тук не може да се случи, ето че се случва. Посред бял ден и безнаказано... И от прецедент се превръща в реалност.

Един уикенд в полите на Витоша се превръща в ужас и стрес за две жени. Вяра Василева и племенницата й се разхождат в планината. Слизат от хижа "Алеко" към Бай Кръстьо. С тях е и кучето им. В един момент непознат приближава към тях и казва да си хванат кучето, защото жена му я е страх.

Вяра казва, че веднага хваща животното. Но ситуацията не се разминава само с това.

„На връщане от хижа „Алеко” един господин ми каза да си хвана кучето, защото неговата жена се страхува. Аз веднага взех животното. То въобще не ги видя, защото бяха на два -три метра. Аз също не ги бях видяла”, разказва Вяра Василева.

След това хората започнали да ѝ обясняват, че то трябва да бъде с намордник.

„Господинът каза, че има оръжие. Тръгнах си, защото не исках да ги слушам. Пресрещнаха ме в един момент и жената започна да ми крещи обидни неща”, допълва стресираната жена.

Осъзнавайки близостта на двойката до нея и кучето ѝ, Вяра ги попитала защо толкова много са се приближили, при положение, че се страхуват.

„В този момент господинът извади пистолета, свали предпазителя, зареди го и го насочи към главата на кучето. Каза, че ще му пръсне главата „на този помияр” и доста обидни неща”, разказва потърпевшата.



Тя не е подала жалба в полицията, защото не знаела точно към кого да я адресира, пише Cross.

Помним как преди време съсед уби с личното си, законно притежавано оръжие, известен психолог.

Явно тези случаи ще зачестяват. Но не е ясно какво прави държавата по този повод. Дали някой води на отчет тези оръжия, как се закупуват те, изисква ли се свидетелство за съдимост, изисква ли се регулярно представяне на медицинско свидетелство, психотест...? Знае ли някой колко бивши служители на МО и МВР имат такива лични оръжия, както и дали представят нужната документация и на какъв период от време. Живеем във време, в което все повече хора страдат от депресии и други психични заболявания. И се налага да бъдем по-отговорни към раздадените или продадени оръжия, независимо дали са бойни, газови, въздушни.

Преди време можеше човек да си купи въздушна пушка без да е нужно тя да се води някъде на отчет. После законодателството се промени. Но знаете ли колко такива има в мазетата или в гардеробите на съседите ви? А знаете ли дали съседът е наред с главата? И дали няма да му хрумне нещо, дали детето ви или кучето ви няма да го подразни и той да реши, че може да се справи с "проблема" като го гръмне?

Или ние трябва да си носим бронежилетките, или контролът трябва да стане по-добър. Иначе ей така разни хора ще плашат други хора с пистолети - в планината, на детската площадка, пред блока...