Автор
Люблена Папазова

Ще оцелее ли при пожара в "Нотр Дам" трънният венец на Христос?

Една от най-големите християнски светини-трънният венец на Исус Христос, наред с още десетки исторически реликви се пази в горящата все още катедрала „Нотр Дам”. Каква е съдбата му не е ясно, но всички вярващи стискаме палци историческата ценност да не стане жертва на пламъците. Според телевизия Би Ти Ви, която трябва да бъде поздравена за бързата реакция и излъчването на извънредна емисия новини заради огнения ад, именно съдбата на артефактите е причина гасенето на пожара да не бъде от въздуха. Ако водни струи обливали сградата от високо, лесно е можело да бъдат повредени безвъзвратно историческите вещи.

Най-важна сред тях, особено преди Великден, е трънният венец. Той представлява кръгла корона от клони, поставена в позлатена прозрачна тръба. За първи път се споменава от поклонници в Ерусалим през V век. Трънният венец на Христос, който поставили на главата на Божия Син преди разпятието, е една от реликвите, намерени от Св. Елена в Йерусалим, заедно с Христовия Кръст и табелата с надписа на трите езика “Иисус Назорей – Цар Юдейски”. От Йерусалим трънният венец е бил пренесен в Константинопол. При превземането на Града пикардийският рицар Робер дьо Клари в своя опис на реликвите споменава и венеца на Спасителя. През 1204 г. кръстоносците превзели Константинопол и основали Латинската империя. По време на управлението на Балдуин Трети краля на Франция купил многочислени християнски реликви, намиращи се в Константинопол, сред които бил и венеца.


През август 1238 г. крал Людвик отишъл да посрещне тържествено светинята на 40 км от Париж. За рекордни срокове от 1243 до 1248 г. на р.Сена на остров Сит била построена Сент Шапел за съхранение на тези реликви. Катедралата е един от шедьоврите на готическото изкуство и за построяването и били похарчени два пъти повече пари, отколкото за венеца. Заедно с него и частицата от Кръста, тук се съхранявал и един от гвоздеите, с които бил прикован Исус на Кръста. По време на революцията катедралата била затворена, а реликвите били пренесени в националната библиотека. По време на управлението на Наполеон светините били поставени в стъклени капсули и предадени на катедралата Нотр Дам, където се съхраняват и до сега.


В първия петък на всеки месец в 15 часа, а също и на страстния петък на католическия великденски пост трънният венец, заедно с частица от Кръста Господен и гвоздея се изнасят за поклонение на вярващите.Това няма как да се случи тази година заради пожара, но според властите той се намира в специален сейф, който го пази от пламъците. За католиците вече започна Страстната седмица, така че загубата му, особено в тези най-важни за християните дни, би се приела изключително тежко като черно знамение за бъдещето на християнството.

Четете още: Роман(с)ът трябва да продължи