Автор
Woman.bg

"Ще помисля за това утре" или как да се справим с отлагането на задачи

"Не оставяй днешната работа за утре", гласи една поговорка, позната на мнозина. Много често обаче ние сме склонни да оставим работата си за друг ден. Хубаво би било това да не ни става навик.

Ще свърша ли това? Не, ще го отложа!

Ако имате нещо, което сте планирали да свършите, то доста често го отлагате за утре, след което за вдругиден... Имали ли сте усещането, че просто искате да затворите очи и да се скриете от самата задача или работа? В същото време може да изпитате чувство на вина, че отлагате.

Защо се случва така?

Според някои е от мързел. Но има две основни причини, поради които го правим - практични и психологически.

Практически причини

1. На първо място имаме чувството, че това е нещо ново за нас. Затова не разбираме какво точно да направим и го отлагаме във времето. Но това няма да помогне.

2. Липса на знания. Когато не знаете какво да направите, то това означава, че просто нямате необходимата компетентност. Обикновено, когато сме изправени пред нещо непознато, сме склонни да оставяме днешната работа за утре.

Психологически причини

1. Не разбирам защо трябва да го правя. Има случаи, в които не харесваме работата или колегите си. Тогава имаме вътрешно съвпротивление и не ни се иска да свършим нещо веднага на мига.

2. Перфекционизъм. Когато искате да изпипате всичко до последния детайл няма как да направите нещо на мига. Възможно е да го вършите продължително време. Иска ви се да стане идеално, но ви се струва невъзможно. Тогава решавате, че за момента е по-добре да не правите нищо, отколкото да претупате нещата.

3. Изкушения. Да, и това може да е причина. Някой ви е предложил да отидете на далеч по-приятно място да се забавлявате, например, отколкото да се заровите и да довършите даден ангажимент.

Какво да направите?

1. Направете нещата по-приятни за вас. Все пак рано или късно работата трябва да се свърши.

- Може да си помогнете, като си пуснете любима музика

- Оставете близо до вас напитка - кафе, студен чай или пък нещо, което консумирате

- Не поглеждате често към телефона си, това ще ви забави

2. Не се страхувайте да помолите за помощ. Няма страшно, давайте смело. Ако нямате необходимите познания за нещо, то тогава потърсете помощ от някой, който ще знае какво трябва да се направи. Потърсете някой, който има опит. За вас дадено нещо може да се окаже непосилно или досадно, но за леля ви, например, да е най-приятното и лесно нещо на света.

Големият успех се крие в дребните детайли!