Ето че вече дойде и Хелоуин. Онзи ден от годината, когато традицията, тръгнала от келтските поверия и вярвания, повелява малки и големи да се маскират. Целта е да се уплашат и изгонят свръхествените сили, дошли в нашия свят през портал, отварящ се всяка година в нощта на 31-и октомври срещу 1-и ноември.

Празникът се заражда в Ирландия, но през последните две десетилетия се празнува и в множество други страни, включително и САЩ. Всъщност американците са сред най-големите почитатели на Вси Светии и всяка година са в трескава подготовка за него, включваща организиране на партита, изработка на костюми и издълбаване на тикви.

Може би само покрай Коледа на новия континент се харчат повече пари, а според данни през 2015-а около Хелоуин в икономиката на САЩ са се влели около 7 млрд. долара.

През последните години Хелоуин набира популярност и у нас. Повечето клубове в страната вече организират партита в нощта на 31-и, на които е задължително да отидеш маскиран. На някои от местата има и награда за най-оригиналните маскарадни визии.

Празникът може и да има своите привърженици по нашите ширини, но това не значи, че липсват и критици. Всяка година около деня на Вси Светии в родното интернет пространство започва разпалена дискусия трябва или не да се празнува Хелоуин.

Аргументите против са до болка познати и включват въпроси от рода на "Ти кукеруваш ли? Лазаруваш ли, че си тръгнал да се маскираш на Хелоуин?" или "Ще се маскирам за Хелоуин, когато американците си сложат мартеници".

Лично според нас това не е чуждопоклонничество, както патетично го определят някои, а още един повод да се откъснеш от сивото ежедневие и да излезеш да пийнеш с приятелки. Ако го направиш със заешки ушички на главата или маскирана като жената котка, какво лошо има. Нима не ни трябват малко повече усмивки и веселие и по-малко от дежурното оплюване по всеки и всичко?

А вие на какво мнение сте, дами, и ще празнувате ли Хелоуин?