Автор
Веселина Петрова

Ще се ваксинираме, ама друг път. Държавата е толкова зле, че на никого не му пука за българите

Ваксинацията започна! С тези гръмки заглавия медиите се появиха на пазара преди дни. Когато дойде първата доза от едната ваксина, всички бяха супер ентусиазирани. Да, вирусът вече е победен, нищо не ни застрашава. Кризата отминава. Обаче се оказа, че за пореден път това са само приказки.

И за пореден път ние пак сме на опашката. А уж все сме отличници!

Темпото, с което у нас се ваксинират първите фокус групи, поставя България на последно място в Европейския съюз, показват данните в създадения от изследователи в Оксфордския университет портал за следене на коронавируса. Използвани са данните от официалните здравни власти на всяка от страните. За България данните са актуални към 14 януари, за повечето държави са към 13 януари.



За да могат да се правят сравнения, данните се преизчислени спрямо броя на населението и отразяват броя ваксинирани на всеки 100 души. Отчита се поставянето на първа доза за ваксините, които изискват по две.

Безспорен рекордьор в света е Израел, където вече всеки четвърти е получил ваксина. Към 14 януари официалните данни показват, че 23.66 на всеки 100 души в страната са ваксинирани. Правителството на Израел успешно организира поставянето на ваксина срещу COVID-19 на повече от 2 милион души.

В Европа първото място е за Обединеното кралство, а в рамките на Европейския съюз най-успешно се справя Дания.

Държавите в ЕС се движат на три различни скорости. Най-напредналите в процеса на ваксинация вече са обхванали около или повече от 1 на всеки 100 души. След Дания се нареждат Италия, Испания, Словения, Литва, Естония. Унгария и Полша се движат веднага след отличниците.

Ние може да сме на опашката, но пък със сигурност сме на първо място по пиар акции. Как откриваме изнесените центрове за ваксинация - приличащи на фургони за ваксиниране на добитък. Как посрещаме първата пратка, втората, третата...

Първи сме и по оправдания. Че не е вярно, че ваксините не достигат.

Днес в ранни зори пристигна новата пратка с ваксината на Pfizer. Доставката обаче съдържа наполовина по-малко дози от първоначално обявените. Заради промени в производствения процес България ще разполага с над 18 000 дози вместо с 35 000. Според здравните власти това няма да попречи на ваксинационния план.

И не се знае кога точно ще започне масовата ваксинация - т.е. всички онези, които не са в първите няколко рискови групи, да могат да заявят желанието си за ваксиниране и да получат нужните им две дози през съответния период от време.

"Трудно е да се каже, но при тези темпове и при одобрени нови ваксини, масови ваксинации очаквам в пролетния сезон, около април месец", каза доц. Кунчев.

Ами трудно е да се каже. То това да не е като с опъването на палатките и реденето на дюшеци в "Арена Армеец". Ще се ваксинираме, ама друг път. Това е. Тука има, тука нема - така си играем ние с братята от ЕС, които май въобще не ни бръснат за сливи. Нищо, че сме изключително важен партньор.

Ние разбираме, че това по някакъв начин е състезание. Че най-добрите правителства ще успеят да осигурят най-много ваксини за населението си. Разбираме го. Като старт за купата по лека атлетика е. Всички сме се класирали за финала, но накрая винаги има един много добър и един последен. Е, в това бягане ние сме тотал щета - топ последни. След нас няма никого.

Всъщност, ако следваме тия темпове, ще се ваксинираме за има-няма две години...

А в Сърбия вчера получиха 1 милион ваксини от китайската. И започват ваксинирането, след като техният оторизиран орган по лекарствата я одобри. Пък ние ще чакаме да цъфнат... налъмите. Напролет. Хайде. Не се отчайвайте. То щом досега сме го устискали, и до догодина ще успеем. И без това не бързаме толкова...