Автор
Woman.bg

Ще станат ли неваксинираните в целия ЕС затворници по домовете си?

Ще станат ли всички неваксинирани в Европейския съюз затворници по домовете си? Този въпрос си задават мнозина, след като стана ясно, че след Австрия и Германия обмисля да наложи локдаун за хората, които отказват да си сложат ваксина срещу Ковид-19. В Германия в момента се обсъждат по-строги мерки като изискване на сертификат за ваксинация или преболедуване или отрицателен тест, за да се качиш на влак или в обществен транспорт. Според техните политици новите правила предстаавляват на практика локдаун за неваксинирани.

В Берлин от понеделник тази седмица дори са в сила мерки, според които гражданите, които не са ваксинирани или наскоро преболедували Ковид-19, нямат право да влизат в ресторанти, кина и спортни зали. Новите правила се въвеждат заради резкия скок в броя на новозаразените, въпреки че и в Австрия, и в Германия делът на ваксинираните е сравнително висок - съответно 65% и 68%. На фона на обсъжданите мерки стана ясно, че коледният базар в Мюнхен, който привлича 2 милиона посетители, е отменен заради бързо растящия брой на положителните тестове.

View post on Instagram
 

“Това е горчива новина, но драматичната ситуация в нашите болници и изключително бързото нарастване на броя на заразените не ми оставят друг избор”, заяви кметът в съобщението си. Таймс Скуеър пък ще посреща в новогодишната нощ само ваксинирани, съобщи управата на Ню Йорк. Миналата година честванията там бяха отменени заради пандемията.

Снимка: Getty Images