Силата да се шегуваш с отровата: Алексей Навални - героят, който ни накара да вярваме в силата на човешкия дух

На 22 август Алексей Навални бе отровен при полета си от Томск до Москва. Последвали изследвания показаха, че отравянето е станало с нервния агент от съветската ера "Новичок“.

Обществото е на мнение, че покушението на лидера на опозицията в Русия е политическо дело, а самият Навални директно обвини Путин за състоянието си. "Путин стои зад отравянето ми" - заяви той в свое интервю за немския вестник “Шпигел”.

Опозиционният лидер обеща на привържениците си да се върне веднага, щом се възстанови от потенциално животозастрашаващото си състояние, в родината си. “Да не се върна би означавало, че Путин е постигнал целта си. И сега моята работа е да остана човекът, който не се страхува" - каза той в интервюто.



Засега Навални е отседнал в Берлин със съпругата си и сина си, тъй като преминава през дълъг процес на рехабилитация.

"Правя разходки в парка сутрин, това са моите задачи, след това правя някои упражнения с моя лекар, след това вечер се разхождам отново", каза той.

Именно от новия си дом в Германия Навални показа, че силата на човешкия дух и самоиронията винаги са били част от неговия натюрел. Той се пошегува, че отравянето е оставило у него трайни следи и той е започнал… да готви.



“Искам да споделя с вас един обезпокоителен факт от живота си. Може би това е страничен ефект от използването на химическо оръжие срещу мен. Ужасно последствие.

Работата е там, че аз никога не съм готвил. Този процес никога не е предизвиквал и най-малък интерес у мен. Обичам да ям, разбирам от храна, но от готвене - абсолютно нищо. Много мои познати са увлечени от готвенето, но аз винаги съм бил объркан: добре, какво намират в това?

Наскоро се разхождах из гората. И изведнъж ми хрумна: трябва да направя палачинки. Много се уплаших и прогоних тази мисъл. Но тя се върна отново и дори се превърна в „Трябва да направя най-добрите палачинки“. Облях се в студена пот.

Срам ме е да призная, но наистина се разхождах из гората и си мислех: как да направя тесто за палачинки. Прибрах се, написах „палачинки“ в YouTube, направих тестото, точно по рецепта и дори (кошмар), според инструкциите, го оставих да престои в хладилника до сутринта.



И на сутринта направих палачинки.

Отлично. Първата палачинка изобщо не беше на бучки.

Най-трудното беше да се науча как да ги обръщам.

На следващата сутрин всичко се повтори, само рецептата беше друга.

Тогава писах на Сергей Пархоменко, известен майстор на готварството, и поисках най-добрата рецепта. Сергей ми обясни, че няма такова нещо като най-добра рецепта за палачинки, и че най-важни са ловкостта и личният вкус. Като при омлета.

Започнах да тренирам за сръчност.



Е, накратко. Вече съм правил палачинки с мляко, кефир и просто с вода. Палачинки с медено тесто. Сам измислих бананово тесто. Палачинки от спелта. Пухкави палачинки и тънки палачинки. Подгрявам масло на парна баня !!!

Вече много пъти правя за жена си и децата си палачинки и сега наистина мисля за съседите. Уплашен съм.

Докторе, какво не ми е наред и лекува ли се?”, отбелязва с неподражаемото си чувство за хумор влюбеният в палачинките Навални.