Автор
Woman.bg

Симеоновден е! Не давайте нищо назаем и внимавайте кой влиза в дома ви!

На днешния ден православната църква отбелязва Симеоновден. Празникът е в чест на в чест на св. Симеон Стълпник и неговата майка св. Марта.

Имен ден празнуват Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Марта.

Днес е летният Симеоновден, който в народните вярвания се приема като предвестник на преминаването от лято към есен. Чества се и зимен Симеоновден, който е на 3 февруари и обозначава прехода от зима към пролет.

Българите наричат празника още „Симеон брульо“, защото тогава започва бруленето на орехи.

Според народните предания на днешния ден не трябва да се дава нищо назаем. Не е позволено и да се изнася нищо от къщата, за да не излезе берекетът от дома.

Докато не се върне стопанинът от полето, в дома не се пали огън, за да се предпазят от огън нивите. Не се пере и не се простира, за да не поникнат празни житните класове. С вълна не се работи, за да не нападат вълци стадата.

На Симеоновден се правят и прогнози за времето през зимата. Каквото е днес, такова ще бъде и през първия месец от новата година.

Дали новата година ще бъде богата и ще донесе просперитет на семейството се познава и по това какъв човек днес ще влезе пръв в семейния дом. Ако гостът е благ и заможен, годината ще бъде благополучна. От значение и кого орачът ще срещне най-напред по пътя си. Ако види бременна невеста или жена с "пълни ръце", вярва, че реколтата ще е богата.

Традицията повелява още на този ден жените да направят пшеничени питки, с които да захранят ритуално воловете и биволите, с които ще се орат нивите. Приготвят се и малки кравайчета, които се нанизват на рогата им. За да бъде плодотворна идната година.