На 20 ноември, годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето, цялата международна общественост традиционно отбелязва Световния ден на детето. В глобален план УНИЦЕФ лансира инициативата Go Blue в подкрепа правата на децата.

Глобалният призив #GoBlue достигна до десетки международни и български организации. Компании от различни ведомства вече изявиха воля да отбележат Световния ден на детето чрез ангажиране на служителите, клиентите и партньорите си в обща мисия – да осигурят по-добро бъдеще за децата в България и по света.

В инициативата ще се включат още детски градини и училища, които ще реализират серия от тематични активности както онлайн, така и на място в класните стаи и пространствата за игра.

Ключови централни сгради също ще се присъединят към благородното начинание. Националният дворец на културата в София, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, Тадж Махал в Агра, операта в Сидни и много други световноизвестни здания ще бъдат осветени в синьо между 18 и 22 часа в подкрепа на каузата за правата на децата.

Целите на кампанията са:

- Да бъде насочено общественото внимание към правата и нуждите на децата в България и по света.

- Да бъдат въвлечени още хора, организации и правителства в мисията на УНИЦЕФ в подкрепа на децата, с фокус върху най-уязвимите момичета и момчета.

- Да бъде чут гласът на децата и младежите в ролята им на активни участници при вземането на решения.

Призоваваме всеки един от нас на този ден да "стане" син и така заедно да подкрепим каузата за правата за всяко дете по света. На работното място или в социалните мрежи чрез снимки и #GoBlue, нека всички заедно бъдем част от глобалното послание към световните лидери да поставят децата и техните права в центъра на своята дейност!