Автор
Woman.bg

Синът ми е много срамежлив, как да приема това и как да му помогна

„Синът ми е на 6 години. Страхува се от всичко ново, от новата група в детската градина, на игралната площадка се бои да не направи нещо, не както трябва, не умее да се отбранява, седи и чака да го викнат да играе. Говорих с психолози и те ме посъветваха да не давам оценки на сина си, да не го осъждам. Той уж нямал базово доверие към света и трябвало само да го хваля. Но как да го хваля, когато се държи лошо, например? Ако примерно той говори грубо, аз му правя забележка, а той пак започва да казва „Аз съм лош“? Възможно ли е да възстановя доверието му към света и да му помогна да добие увереност в себе си?“.

С., на 35 години

Отговор от психолог:

За съжаление не мога да коментирам хипотезата, изказана от моите колеги, с които сте говорили. Синът ви явно не е толкова „бърз“, колкото другите деца, може да се чувства неудобно и неловко и, което е по-важно, може да се държи предпазливо в нови ситуации и с непознати хора. Може би, когато е бил съвсем малък, други хора (не близките) са го прегръщали или взимали на ръце по неудобен за него начин и това не се е харесало на сина ви. Всяко дете си има своята индивидуална нужда от внимание и тактилен контакт, свое ниво на чувствителност към миризми и гласове.

Сега синът ви изчаква някой да го покани на игра, известно време остава настрани, наблюдавайки какво правят другите, докато не се почувства достатъчно комфортно, за да се присъедини към тях. Той просто е по-предпазлив от другите, има нужда от повече време и от вашата покрепа. Той трябва първо да постои в ролята на наблюдател, да се поучи от примера на другите, преди да започне да действа. Така той придобива социални навици, такъв е неговият подход, неговият темперамент. Той действа по-бавно, има нужда от време, за да се адаптира успешно към нови ситуации и хора.

Когато водите сина си на детската площадка, играйте първо с него отделно, като се доближавате постепенно до другите деца. Движете се стъпка по стъпка, постепенно.

Пробвайте различни места – ако една детска площадка не е подходяща, идете на друга. Децата са различни навсякъде, а когато са твърде много, синът ви може да изпитва допълнителен стрес. Полезни ще са игровите кътове в търговските центрове, където има много звуци, светлини, движение, където може да ходи по чорапи или да докосва различни повърхности и текстури.

Определете кое е най-подходящото време за разходки. Сутрин детето ви може да е сънено, а вечер – уморено или гладно. Ако синът ви се чувства максимално комфортно, това ще облекчи взаимодействието му с другите.

Канете деца вкъщи. Измисляйте програмата за игри заедно със сина си, за да усеща той, че контролира случващото се. Това ще намали тревожността му и той ще започне да контактува с другите по-бързо.

Не изисквайте от сина си да бъде „като всички“. Той е срамежлив, но това качество не бива да прерастне в комплекс.