Автор
Марина Стоименова

Скандалните биографии - от принцеса Даяна и Мадона, до папата и Тръмп

Изнасяне на вътрешна информация, досег до лични тайни, разкриване на най-интимни преживявания и в последствие скандал – тази формула съвсем не започва с нашумялата напоследък книга „Огън и ярост. В Белия дом на Тръмп“.

Бестселърът на Майкъл Улф разбуни духовете в САЩ през последните седмици, тъй като осветява редица неудобни детайли от кампанията на Доналд Тръмп за президент. Книгата също така разнищва личния му живот и описва студените отношения със съпругата му. Не са спестени пикантни подробности от сорта на това, че Мелания „плакала с глас“, когато Тръмп спечелил изборите.

Макар четивото да предизвика огромни опашки в книжарниците, подобно посрещане на скандална биография съвсем не е прецедент. Ако се върнем в годините назад, ще си спомним и за други книги, взривили общественото мнение с потулени истории от миналото на известните.

Ето някои от тях:

Разкритията на Латоя Джаксън

През 1991 г. най-голямата сестра на поп-звездата Майкъл Джаксън, който по онова време е на върха на славата, описва в подробности тежкия живот в „клана Джаксън“. В книгата Growing Up In the Jackson Family Латоя обвинява бащата Джоузеф в насилие над нея и братята и сестрите й. Тя твърди, че бащата години наред се е възползвал от безплатния „робски“ труд на децата си, за да забогатее.

Автобиографията предизвиква раздор в семейството и принуди всички от „клана Джаксън“ да отрекат обвиненията на Латоя. Именно тази книга обаче наложи на Краля на попа имиджа на „малтретирано дете“ и невръстен гений, отгледан от твърде строги родители.

Истинската история на Лейди Ди


Снимка: Getty Images

В рамките на една нощ през 1992-а, с излизането на книгата „Даяна, истинската история“, Андрю Мортън, биографът на британската принцеса, се превръща в най-известния животописец на 20 век. Самата Лейди Ди има дейно участие в съставянето на биографията, давайки стотици интервюта на Мортън, но първоначално това е пазено в тайна. Чак след смъртта на Даяна през 1997 година стана ясно, че Мортън всъщност е бил съучастник в отмъщението й към монархията.

Биографията предизвиква истински фурор, тъй като там са изнесени нелицеприятни факти от брака на Лейди Ди с принц Чарлз. Книгата има толкова голямо влияние, че предизвиква обрат в отношението на британското общество към кралското семейство. „Любимката на народа“ получава симпатиите, докато на всички останали членове на кралското семейството се налага да се оправдават. „Даяна, истинската история“ допринася за разпада на отношенията на принцесата с Чарлз, а по-късно става причина за развода им.

Книгата постила пътя за Даяна да се оттегли от публичното пространство, завъртайки фаталната спирала от нови връзки и безмилостен медиен интерес, довели в крайна сметка до смъртта й. От днешна гледна точка можем да кажем, че ако не беше тази книга, едва ли Лейди Ди щеше да има ореола на невинна жертва на ранен брак по сметка – образ, с който ще остане завинаги в паметта на хората.

Уди Алън, който харесва малки момиченца



What Falls Away е заглавието на мемоарите на актрисата Мия Фароу от 1997 г. В книгата тя директно обвинява дългогодишния си партньор Уди Алън в „непристойно сексуално внимание“ към 7-годишната й осиновена дъщеря. Всъщност, отношенията на Фароу с холивудския режисьор са доста тежки. Докато са заедно, Уди Алън започва връзка с нейната пълнолетна осиновена дъщеря Сун-И Превин.

Режисьорът отхвърля обвиненията, че си пада по малки момиченца. Той твърди, че Мия си измисля, защото ревнува и иска да му отмъсти. Скандалът продължава вече няколко десетилетия и хвърля сянка върху всички изяви на режисьора, чието име нашумя отново покрай кампанията #MeToo.

Я, Мадона имала брат...



Едно е да си автор на скандални книги с еротични фотографии като Sex, а съвсем друго е за теб да напишат биография със скандални подробности. Още по-неприятно е, ако става дума за „приятелски огън“ от страна на собствения ти брат. През 2008-а - годината, в която Мадона издава успешния албум Hard Candy, нейният по-малък брат Кристофър Чиконе решава да се оплаче на света от нещастието да бъдеш родственик на световна знаменитост.

Дизайнер на сценичните костюми на Мадона, участта на Кристофър явно е да е винаги зад прожекторите. Затова и комплексите му избиват в биография, която съвсем не е пестелива към тайните на Мадона. Книгата Life with My Sister Madonna представлява тирада на подтиснат хомосексуален мъж, който обвинява голямата си сестра за собствените си провали.

Книгата описва големи подробности от живота на „грешната Мадона“, която е обсебена от парите, славата, секса и кариерата. Кристофър разказва и загнилия брак на Материалното момиче с Гай Ричи- брак, който по онова време все още изглежда хармоничен пред камерите. За капак малкият брат обвинява кака си в отвратително отношение към него самия – и това, докато изкарва пари с биография с нейното име. Книгата определено е скандална, но не толкова с щетите, които причинява на Мадона, колкото с факта, че собственият ти брат ти забива нож в гърба.

Тайната сексуална връзка на Уитни Хюстън с жена



В навечерието на раздаването на наградите „Грами“ за 2012 година, певицата Уитни Хюстън е намерена мъртва във ваната. Тя е на 48 години, а причината за смъртта й е комбинация от лекарството Ксанакс с други антидепресанти и с алкохол. Няколко години по-късно нейната единствена дъщеря Боби Кристина е намерена също в безсъзнание във ваната. Тя умира на 22 години след шест месеца, прекарани в кома.

В „Уитни и Боби Кристина: Смъртоносната цена на славата” (2015) авторът Йън Халперин навлиза надълбоко в живота на Уитни Хюстън и дъщеря й, за да стигне до основата на проблемите, довели до ранната им смърт.
на 23 години Хюстън е била изнудвана от адвокат, който е заплашвал да разгласи „романтичните й връзки“, имайки предвид сексуалните отношения на Уитни с приятелката й Робин Краудорд. Според автора, бащата на Хюстън направил тайно споразумение, за да не разкрият аферата на набиращата популярност изпълнителка. В биографията се твърди също, че дъщерята на Уитни била пристрастена от 14-годишна към наркотиците. Правят се паралели между майката и дъщерята, особено предвид факта, че приятелят на Боби Кристина – Ник Гордън – я е биел, точно както е правел и мъжът на Уитни – Боби Браун.

Негово светейшество и тайните документи



Книгата на разследващия журналист Джанлуиджи Нуци „Негово светейшество. Тайните документи на Бенедикт XVI“ се появи на пазара през 2012-а и веднага се превърна в бестселър, защото разкри корупцията и предателствата във Ватикана по време на папа Бенедикт XVI. Авторът подкрепя тезите си с документи, предоставени от бившия иконом на папата Паоло Габриеле, който в последствие бе осъден на 18 месеца затвор от Ватиканския съд заради кражбата, но папата го помилва.

Според слуховете това предателство, лъснало в бестселър, както и генералното разочарование на Бенедикт XVI от атмосферата във Ватикана са същинската причина папата да се оттегли доброволно от престола през февруари 2013-а. Скандалът получи в медиите названието „Викилийкс“, а корупцията на високопоставените кардинали, както и обвиненията в педофилия на редица лица от католическата църква, хвърлиха трайна сянка върху Светия престол.

Жената-мъж

Отново под перото на звездния биограф Йън Халперин през 2016 година излязоха на бял свят тайните на известното реалити семейство Карадашиян - Дженър. Преди три години бащата на семейството Брус Дженър се подложи на операция и стана от мъж на жена, а неговата история обиколи света. Книгата разкрива, че като дете той е бил жертва на сексуален тормоз и стига още по-далеч, като хвърля светлина върху сексуалното насилие, което може да принуди един човек да пожелае промяна на пола.