Автор
Ева Григорова

Скандалът, след който монархията никога няма да бъде същата: Съдят принц Андрю за сексуално посегателство

През изминалата година почти не минава ден, в който британската монархия да не осъмне с поредния стряскащ скандал. Този път е замесен любимият син на кралицата - принц Андрю.

В САЩ срещу него бе заведено дело за сексуално насилие. Исцата Вирджиния Робъртс Джуфър твърди, че е станала жертва на сексуално посегателство от страна на херцога на Йорк. Вирджиния разкрива, че е била въвлечена в мрежа от непълнолетни секс робини от финансиста Джефри Епстийн, който я е принуждавал да прави секс с приятелите му, включително с британския принц Андрю. Тогава Вирджиния е била едва на 17 г., а в иска е посочено, че херцогът на Йорк е бил напълно наясно, както с възрастта ѝ, така и с начина, по който е била склонена да прави секс с него.



Епстийн беше открит мъртъв в затворническата си килия през 2019 г., а принц Андрю се оттегли от публичните си задължения през ноември същата година, след катастрофално интервю, в което заяви, че не съжалява за приятелството си със скандалния финансист.

Според твърденията на Джуфър, тя е била принуждавана да прави секс с принц Андрю в Лондон, Ню Йорк и на частен карибски остров между 1999 и 2002 година. Тези разкрития бяха направени пред съда, като част от процес срещу Епстийн. Финансистът се призна за виновен за сексуални престъпления срещу непълнолетни и бе осъден на едва 18 месеца затвор през 2008 година.

View post on Instagram
 


След бурен обществен отзвук обаче и настояването на редица от неговите жертви той да бъде съден отново, Епстийн бе арестуван през 2019 г. по обвинения в секс трафик на непълнолетни във Флорида и Ню Йорк. Само месец по-късно беше намерен мъртъв в килията си, а според медицинската експертиза, той се е самоубил.

Досега обаче нямаше завадено дело конкретно срещу принц Андрю, който неколкократно е отричал обвиненията, отправени срещу него. След като вчера стана ясно, че в САЩ вероятно ще започне процес срещу него, той все още не е коментирал иска, но бе забелязан от папараци да отива на посещение при кралицата, в компанията на бившата си съпруга Фърги.

Специалисти по право твърдят, че процесът има потенциала да се проточи с години и тотално да срине репутацията, както на принц Андрю, така и на цялата монархия. В момента херцогът на Йорк е девети в линията от наследници на трона, а възможността да бъде осъден за сексуално посегателство е абсолютно катастрофална.

View post on Instagram
 


Днес Вирджиния Робъртс Джуфър е на 38 години, омъжена е и има три деца. В иска си тя твърди, че в резултат от поведението на принц Андрю са ѝ нанесени “тежки и дълготрайни травми”.

“В тази държава никой, независимо дали е президент или принц, не е над закона и никой, независимо дали е безсилен или уязвим, не може да бъде лишен от своето право на защита.” - се казва още в документа.

View post on Instagram
 

“Преди 20 години принц богатството, силата, позицията и връзките на принц Андрю му позволиха да се гаври с едно изплашено и уязвимо дете, което нямаше кой да защити.” - се твърди в текста.