Малгашът Холи Рандрианасоло сипва сметана в сладкарска машина в Gelato University и в същото време разказва за мечтата си да открие собствен магазин за сладолед, който ще е първият в родния му Мадагаскар.

"Проектът ми е да открия магазин за италиански сладолед в Антанариво, защото там няма такъв, продават се само вносни сладоледи фабрично производство."

44-годишният Холи е един от хилядите студенти, които всяка година идват от цял свят, за да усвояват домашното производство на сладолед край Болоня, където е щаб-квартирата на фирмата "Карпиджани" - най-големият в света производител на машини за ледената наслада.

Базисният курс е едноседмичен, а таксата е 800 евро, но желаещите могат да продължат обучението си и да се задълбочават в материята.

Курсистите живеят в хотел в близкото градче Андзола. В миналото италианците изнасяха сладоледи по цял свят, но сега чуждестранните курсисти изучават тънкото изкуство и след това го пренасят в своите страни, обяснява 53-годишният преподавател в сладоледения университет Лучано Ферари, който е в занаята от 20 години, пише БГНЕС.



Според преданията сладоледът е бил създаден за италианската аристокрация през Ренесанса и за първи път е изнесен в чужбина през 17-и век, когато Прокопио Куто отваря кафене ("Le Procope") в Париж. А фирмата "Карпиджани" е основана през 1946 г. от двама братя. Днес тя има предприятия в Китай, Испания и САЩ. В тях работят 400 души, а годишният й оборот възлиза на 120 милона евро.

Догодина "Карпиджани" планира да създаде в Андзола музей на сладоледа.