След 35 дни децата ни тръгват на училище. Как ще я караме?

Тази година стоят прекалено много въпросителни пред нас. А още повече стоят пред родителите на ученици, учителите и директорите на учебни заведения. И ако на пръв поглед ни се струва, че решението на въпроса, свързан с опасността от разпространението на Ковид-19 в класовете, е лесно, всъщност сме далеч от истината.

Само след 35 дни първият учебен звънец отново ще бие, а все още не е известно как учениците ще продължат напред спокойно, без родителите им да се тревожат, че детето им може да попадне в огнище на зараза. По думите на Асен Александров, председателят на Сдружение на директорите в България, мерките за сигурност ще бъдат различни във всяко училище. Всеки директор ще трябва сам да поеме отговорност и да прецени как ще протича учебният процес оттук нататък. Единственото, което е известно до момента е, че учениците и учителите ще бъдат задължени да носят маски в коридорите и изобщо навсякъде из училище, където има закрито пространство, без класните стаи. Дали децата ще трябва да носят маски и когато са по чиновете, е решение, което зависи от директора на съответното училище. Също така трябва контактът между учениците от различните паралелки да бъде сведен до минимум, за да може, при случай на заразен от един клас, само една паралелка да бъде под карантина, без да се затваря училището. И без всички деца да са постоянно на онлайн обучение.



Разбира се, че и учители и ученици са длъжни да спазват и правилото за трите „Д“ - дезинфекция, дистанция, дисциплина. Но след това всяко училище ще трябва да изготви индивидуален план като допълнителни мерки за сигурност.

Дотук добре, но какво става с майките и татковците, ако детето им трябва да бъде под карантина и се окаже в клас със заразен съученик? Няма какво да се лъжем – вероятно не е останал родител в България, чиято платена отпуска да не е свършила. Неплатената отпуска също не е приемлив вариант. Естествено, в такъв момент, не е желателно детето да бъде поверено на грижите на баба или дядо, тъй като те са в рисковата група.



А и да не забравяме, че тестовете за коронавирус не са никак евтини. Кой би следвало да поеме разноските, ако се наложи учителите и децата от дадено училище да бъдат изследвани? За момента това е въпрос, който остава без отговор и досега родителите заплащаха тези тестове.

Дали ще трябва пак да се оправяме сами, или държавата най-накрая ще вземе да помогне? Да си родител на ученик по време на пандемия май ще се окаже „мисията невъзможна“. Можем единствено да се надяваме, че в следващия един месец важните въпроси ще бъдат решени и децата ни ще могат да учат, а ние ще можем да отидем на работа.

Четете още: Медицинска сестра спаси в прегръдките си 3 новородени от чудовищния взрив в Бейрут (Снимка)