В българки превод излезе новият роман /не за деца/ на Джоан Роулинг - „Вакантен пост”.

Скептиците се съмняват той да надмине по популярност и продажби знаменитата поредица за Хари Потър, но е факт, че от издаването си преди 3 месеца до момента, романът вече е преведен на повече от 40 езика и продажбите му растат в геометрична прогресия.

Всъщност, "Вакантен пост" се очертава като един от най-продаваните романи за последните три години.

В тази приказка за пораснали фантазиите и епичните битки между доброто и злото отстъпват място на реалността – такава, каквото е днес – с цялата ѝ динамика, пороци и язви на съвременното британско общество. Черна комедия или трагикомедия – ще прецените сами.

Тя разказва за малко и тихо градче, което обаче е раздирано от конфликти между отделните класи и разбиранията на старото и новото поколение.

Когато Бари Феърбрадър умира на четирийсет и няколко години, градчето Пагфърд изпада в шок. На пръв поглед Пагфърд е олицетворение на английската идилия с калдъръмения си пазарен площад и древното абатство, но онова, което се крие зад красивата фасада, е град на бойна нога.

Богати воюват с бедни, юноши воюват с родителите си, съпруги – със съпрузите си, учители – с учениците си... Пагфърд не е онова, което изглежда. А овакантеното от Бари място в градския съвет скоро разпалва най-голямата война, която градът е виждал. Кой ще вземе връх в избори, заредени със страсти, подмолност и неочаквани разкрития?

„Вакантен пост“, големият роман за малкото градче, е първият роман за възрастни на Дж. К. Роулинг. Той е дело на една неподражаема разказвачка.