След смъртта на принц Филип, Великобритания потъна в траур...

Принц Филип, съпруг на британската кралица Елизабет Втора, почина на 99-годишна възраст, съобщи Бъкингамският дворец. Великобритания потъна в траур след смъртта му, в страната са спуснати държавните флагове, съобщи БТА.



Над хиляда граждани се събраха пред Бъкингамския дворец, за да почетат паметта на Единбургския херцог. Пред сградата те оставиха цветя, детски рисунки, флагове на Великобритания и плакати с надписи "Благодарим".


Някои от присъстващите не можаха да сдържат сълзите си. По този начин британците изразяват своята благодарност към принц Филип за над 70-годишната му служба за кралското семейство и страната.

Заради разпространението на коронавируса масовите събирания във Великобритания са забранени. Полицията обаче не разгонва събралите се, а само ги приканва да носят маски и да спазват физическа дистанция.


По традиция съобщенията на Бъкингамския дворец се излагат на специално място пред оградата на резиденцията. За да се избегнат струпванията на хора обаче в този случай беше одобрен друг подход. Служители на кралското семейството изнесоха съобщението за смъртта на принц Филип през оградата на Бъкингамския дворец.

Борис Джонсън бе сред първите, отдали почит на херцога на Единбург. Британският премиер заяви, че страната ще скърби заедно с кралското семейство и кралица Елизабет Втора, която е загубила "своята опора и упование от повече от 70 години".

"Помним херцога . . . най-вече с неговата непоколебима подкрепа за Нейно Величество кралицата, не само като принц консорт, стоящ до нея всеки ден от царуването ѝ, но и като неин съпруг, нейна опора и упование от повече от 70 години", каза Джонсън. "Днес мислите на нашия народ трябва да са с Нейно Величество и семейството ѝ", допълни британският премиер.

Цялата последователност на действията в случай на смърт на Единбургския херцог е описана в плана под кодово название е "Операция Форт-бридж". Това е наименованието на моста, свързващ Единбург с областта Файф.

Лорд Чембърлейн, бившият ръководител на контраразузнаването Андрю Паркър и премиерът Борис Джонсън ще проведат консултации с Нейно Величество относно нейните намерения за погребението на съпруга ѝ. До погребението в страната ще действа национален траур.


По утвърден план се спускат националните флагове, всички депутати ще носят черни ленти, а мъжете-депутати - и черни вратовръзки.

Предполага се, че по време на траура кралица Елизабет Втора няма да изпълнява своите официални задължения. Това означава, че нито един закон не може да бъде приет. Като съпруг на кралицата принц Филип има право на държавно погребение.

Но той винаги се е изказвал за една по-скромна церемония и тя да премине по военен образец в Уиндзорския дворец. Мястото на погребението ще бъде в гробницата на кралското семейство във Фрогмор край Уиндзорския дворец.