Случаят Габи Петито: Убийството, което превърна потребителите на социалните мрежи в истински детективи

Убийството, което привлече вниманието на световните медии, е на път да бъде разрешено. Благодарение на социалните мрежи и на детективския нюх на потребителите. ФБР издаде федерална заповед за арест на годеника на убитата американка Габи Петито – Брайън Лондри.

22-годишната млада жена изчезва по време на пътешествие с каравана с приятеля си - Брайън Лондри. Двамата решават да прекосят континента от източното до западното крайбрежие, като междувременно Габи качва видеа от пътешествието им в канала си в YouTubе.

На 1 септември Брайън се прибира сам в дома на родителите си във Флорида. От Габи Петито няма и следа. Семейството ѝ се обръща към полицията за помощ едва 10 дни по-късно

Тялото на момичето е открито в неделя (19 септември) в националния парк в Уайоминг, който двойката посетила. Заподозреният за убийството е самият Лондри, който към момента се издирва от властите. За последно мъжът е видян на 14 септември. Тогава той е отказал да говори пред полицията след изчезването на Петито и е наел адвокат.

Заповедта за ареста му е издадена в четвъртък (23 септември). Адвокатът му обаче твърди, че заповедта не е свързана с подозрения, че Лондри е убил Петито. Искането за задържането му е фактът, че той е използвал дебитна карта и ПИН-код на чужда банкова сметка между 30 август и 1 септември. С нея той изтеглил над 1000 долара в момент, в който годеницата му вече била изчезнала. В изнесения документ не се споменава чия собственост е картата.

Заповедта за арест на Лондри е свързана с действия на мъжа след смъртта на Габи Петито, "а не с евентуалното ѝ убийство“, отбелязва той пред Fox News.

„Докато тази заповед за арест позволява на полицията да го задържи, ФБР и нашите партньори в страната продължават да разследват фактите и обстоятелствата около убийството на Петито“, казва специалният агент на ФБР Майкъл Шнайдер.

Семейството на Брайън Лондри го обяви за издирване през уикенда. По думите на близките му той е отишъл на поход и не се е върнал. Според източник на CNN, близък до семейството, мъжът напуснал къщата миналия вторник без портфейл и мобилен телефон. Родителите му се притеснявали, че може да се е наранил.



Търсенето му се извършва в огромен периметър от 24 хиляди акра – в природния резерват край дома му в Норт Порт. Полицията използва кучета, дронове и АТВ-та заради труднодостъпния терен.

По-рано през седмицата разследващите претърсиха и дома на Лондри. Те извадили от къщата няколко кутии и изтеглили неговия Ford Mustang.

Към момента отговорът на въпроса какво точно се е случило с Габи Петито остава загадка. Случаят силно заинтригува американците в YouTube, TikTok и Instagram и те се впуснаха в трескаво разследване на убийството. Като истински детективи те анализират записите на Габи в интернет, за да помогнат на следствието за възможно по-бързото разрешаване на случая. Всъщност именно благодарение на тях полицията успява да стигне до точното местонахождение, където открива безжизненото ѝ тяло.

На 12 август полицията в гр. Моаб в южната час на Юта е била призована по сигнал за домашно насилие, свързано с двойката. Петито е плачела и се е оплакала на служителите на реда за психическото си здраве. Споделила е още, че двамата с Лондри се карали все по-често напоследък. Тогава полицаите не са предприели конкретни действия, а са предложили на двойката да не прекарва нощта заедно в караваната.

Последно Петито се е обадила на майка си чрез видеочат на 24 август и е споделила, че напуска Юта и се отправя към планината в Уайоминг, казва адвокатът на семейството ѝ Рик Стафорд.

Четете още: Меган и Хари са в Ню Йорк - вижте уникални кадри от първата им официална визита!