Автор
Весела Георгиева

Случаят с кучето Мечо: кое е по-лошото - човекът, който го е малтретирал, или институциите, които са си затваряли очите?

Казват, че по отношението ти към по-слабите от теб се познава какъв човек си. Явно ние не сме добри хора. Защото сме една от държавите, в които масово се изоставят домашни любимци на улицата. Да не говорим за незаконната търговия с животинки, която върви в социалните мрежи.

Случаят с кучето Мечо за пореден път показа, че между нас живеят хора, за които да причиниш болка на живо същество е вид удоволствие. Садистично.

Захари Шулев, обвинен за малтретирането на животни в дома си в столичния квартал "Княжево", остава в ареста. Пред къщата на мъжа имаше протест, хората настояваха за ефективна присъда.

Няколко дни след като в социалните мрежи появи видео, на което се вижда как мъж примамва куче с храна, а после го връща пребито в столичния квартал "Княжево", 37-годишният Захари Шулев се изправи пред съда.

"Искам да кажа, че много съжалявам и това никога няма да се повтори искам да ме пуснете да си гледам болния чичо и да не си губя работата. Повече няма да си помисля за всякакви злодеяния. Обещавам на всички, на целия свят, много се моля", каза Захари.

Шулев получи обвинение, че е малтретирал и дори умъртвявал животни по особено жесток начин. Сред жертвите на неговата агресия са кучето Макси, което е изгубило живота си след побой, и Мечо, който успя да се спаси, въпреки че по свидетелски показания е бил връзван с тел и удрян с камъни.



Всъщност насилието към четириноги е дългогодишен рецидив за мъжа, разказват очевидци, пишат медиите.

Според Софийския районен съд е безспорно установено, че деянията са извършени по мъчителен начин и с особена жестокост и не са инцидентни. Мъжът не отрече обвиненията.

Защитниците на Мечо са категорични, че няма да спрат да протестират, докато мъчителят не получи заслуженото наказание.

Грижите, които Мечо получава от организацията, работеща за решаването на проблема с бездомните кучета и котки, дават резултат, той се чувства много добре в приюта за животни в Горни Богров. От организацията подчертават, че няма данни за изнасилване. "Разпространи се обаче и информация, която не отговаря на истината, поради което искаме да Ви уверим, че Мечо е жив и се възстановява, вече се изправя и излиза за кратки разходки", пишат хората от приюта.

Специалистите пък казаха, че крачката от това да насилваш животно, а след това да постъпиш по същия начин с човек, е много малка... Интересно защо тогава нито една институция не е обърнала внимание на сигналите на съседите на Захари, които редовно са се оплаквали, че чуват писъците на измъчваните животни? Или може би са чакали да стане нещо още по-лошо, за да реагират?

Бъдете отговорни. Хора. Общество. И реагирайте, когато видите нещо нередно. Когато чуете, споделят ви... Светът може да бъде такъв, какъвто го мечтаем. Ако работим за него.