Автор
Woman.bg

Сметка за 15 674 стряска посетители в нощни заведения в страната

Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на алкохол в България (спиритсБЪЛГАРИЯ) стартира кампания, посветена на отговорното шофиране. Акцент на кампанията бяха абитуриентските балове, а занапред на фокус е лятото като сезон на забавленията по черноморските курорти. Всички знаем и сме били свидетели на неразумно управление на автомобил в края на всяка учебна година и забавления в нощни клубове и дискотеки, последвани от лекомислено сядане зад волана след едно или повече питиета.

В тази връзка спиритсБЪЛГАРИЯ си поставя за цел „да стресне“ празнуващите със сметка, която те определено не биха искали, а и най-вероятно не биха могли да платят. Тя е изчислена от експертен екип, който калкулира колко би струвало едно ПТП, в което участие е взел водач, употребил алкохол. Най-важното перо в печатния материал, наподобяващ досущ касов бон, е човешкият живот, който е безценен. В описаните и остойностени разноски фигурират разходи за щети по автомобила, увреждане на пътна инфраструктура, престой в болница и лечение, рехабилитация, глоба от КАТ и съдебни разноски.

Програмата представлява впечатляващ опит за активна и ефективна превенция на шофирането след употреба на алкохолни напитки и свидетелства за сериозния социален ангажимент, поет от спиритсБЪЛГАРИЯ.

Тя ще бъде проведена в някои от най-посещаваните заведения в София, а през м. юни ще бъде разпространена и в други градове в цялата страна. Активацията цели да напомни на водачите на превозни средства, че сметката за грешно взето решение не е по джоба на никой млад човек, но изборът е в техните ръце, а алтернатива на шофирането в нетрезво състояние винаги има.

„Водачите на превозни средства и дори наши приятели не винаги успяват да преценят сами опасностите при шофиране след почерпка. Цената може да е твърде висока или непосилна за преживяване. Нека всички ние имаме разум сигурно и отговорно да се приберем у дома или призори спокойни да чакаме порасналите си деца“, призовава Ралица Скорчева-Славова, Председател на спиритсБЪЛГАРИЯ.


За спиритсБългария:

спиритсБългария (Асоциация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки в България) е сдружение с идеална цел, което изразява отговорността на индустрията с алкохолни напитки за саморегулация и стриктно спазване на законите в Република България. Тя работи активно в посока превенция употребата на алкохол от рисковите групи: (1) лица, ненавършили пълнолетие, (2) бременни, (3) водачи на превозни средства.
Една от целите й е да образоват и информират потребителите на алкохолни напитки за рисковете и вредите от шофиране в нетрезво състояние, както и да дадем алтернативи на безопасно и безпроблемно прибиране до дома: като ползване на градски транспорти или такси, наем на „Drink&Drive” или добрата практика сред младите „шофьор на компанията за вечерта“.