Автор
Woman.bg

СМГ и Испанската езикова гимназия са най-желаните училища в София

Вече излезе класацията за най-престижните и най-желани училища в столицата за 2017-а. Това са школата, в които се предполага, че учат най-талантливите деца на София, а битката за място в паралелките им е повече от жестока.

Ето и кои се оказаха най-престижните училища в София...

На първо място сред най-престижните и съответно с най-висок минимален бал за прием от първо класиране в гимназиите след седми клас е Софийската математическа гимназия /СМГ/. СМГ беше училището в София с най-висок минимален бал за прием след седми клас и през предишните две години. Последният приет в него ученик е с бал 472,500 точки в профила "Математически", с английски език. Това съобщи при представянето на резултатите от първото класиране след седми клас в София началникът на Регионалното управление на образованието в столицата Ваня Кастрева.

Докато до миналата година максималният бал за прием след седми клас беше 36 точки, то тази година е 500. Според новия Закон за предучилищното и училищното образование тази година за първи път основното образование се завършва след седми клас.

На второ място след СМГ е 91-ва Немска езикова гимназия с последен приет ученик с 450 точки. На третата престижна позиция се нарежда 73-то СУ "Владислав Граматик" с минимален бал 434, 500 точки.

На четвърто място е 164-та Испанска езикова гимназия, а на пето - Технологичното училище за електронни системи към Техническия университет. В него последният приет ученик е с бал 410, 500 точки.

На шесто и седмо място уверено застават Първа английска и Втора английска гимназия, следвани от Френската гимназия на осмо място.

На девета позиция е 22-ро СУ с минимален бал 361,500 точки.

На десета позиция в класацията за най-желани училища уверено стъпва 35-то СУ.

В топ 3 на училищата с най-нисък минимален бал са...

Трите училища с най-нисък минимален бал - 30 точки, и съответно най-малко желани от децата на София са 59-то обединено училище, Професионалната гимназия по селско стопанство "Бузема" и 172-ро обединено училище "Христо Ботев". За пояснение, т.нар. обединени училища са нов вид училища и ще обучават ученици до десети клас.

Най-желаните училища в София са...

На първо място по желание от страна на седмокласниците е паралелката с профила "Чужди езици" (испански и английски език), в 164-та Испанска езикова гимназия, при обявен прием от 26 места 2405 ученици са заявили желание да учат в нея.

По брой на желанията на второ място е паралелката с английски и испански език в 22-ро училище, която е посочена от 2239 ученици. На трета ппозиция е същата паралелка във Втора английска, предпочетена от 2049 ученици. Сред професионалните гимназии най-желана от седмокласниците е специалността "Банково дело" с английски език в Националната търговско-банкова гимназия.

В София от първото класиране за прием в гимназиите след седми клас са класирани 8137 ученици, некласираните ученици са 513, а свободните места след първия етап на класирането са 611.

Двама са учениците с най-голям брой желания за прием в столичните училища, като всеки от тях е подал по 140 желания.

Ако ученик желае да участва на второ класиране, подава заявление в училището, в което е класиран на първо класиране.

Срокът за подаване на заявленията вече изтече - той беше до 30 юни. Тези ученици, които в първия етап не са приети никъде, автоматично участват във второто класиране. То излиза до 4 юли. Ако ученикът не е доволен от приема си и на второ класиране, той може да участва в третото, като в този случай се налага да пренареди желанията си съобразно незаетите места в гимназиите.

Резултатите от трето класиране предстои да научим до 17 юли.