Автор
Мария Николова

Снежен апокалипсис в Гърция и Турция, хиляди блокирани часове наред по пътищата

Гърция и Турция са в снежен капан за пореден ден. Мразовитото време затвори вчера едно от най-натоварените летища в Европа – това в Истанбул, и парализира трафика и всякакъв вид услуги в южните ни съседки. На места снежната покривка достигна почти 90 см.

Гръцките власти посъветваха хората да седят по домовете си, затворени бяха детските градини, училищата, банките и много институции. Хиляди хора пък бяха блокирани на минусови температури в колите си в Гърция и Турция, тъй като пътищата и магистралите бяха абсолютно непроходими заради снежната буря.

На летището в Истанбул напрежението се покачи, след като пътници бяха принудени да останат на борда на самолета си 10 часа. Самолетът излетял, но след това бил приземен заради виелицата.

Медии в Гърция съобщиха, че военнослужещи са доставили храна, вода и одеяла на хора, които били блокирани в колите си на едно от основните кръстовища в Атина с кръгово движение за цели 24 часа.

Заради снежната буря плажовете в южния курорт Анталия бяха покрити със сняг за първи път от 29 години. Партенонът също се превърна в атракция, тъй като рядко може да бъде видян със снежна покривка.