Автор
Ева Григорова

Сняг май вали всяка година? Защо по улиците пак е страшно?

Въпреки че прогнозата за снеговалеж беше известна на всички, по улиците на София отново цари хаос.

Тази сутрин столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви: "Зимата не ни изненада. Въпрос на организация е", но въпреки това ще има санкции за фирмите, които почистват Триадица, Младост, Витоша заради забавянето на тръгването им.

От една страна е липсата на стройна организация от страна на властите, от друга обаче стои и човешкият фактор - множеството водачи, които карат сякаш настилката е суха, бързането и несъобразяването с метеорологичните условия. Пешеходците също често нямат култура на поведение при такава обстановка, което затруднява ситуацията още повече.



По прогноза скоро снеговалежът в столицата трябва да спре, а обилни снеговалежи се очакват в Централна Северна България и особено в Североизточна България.

Хубавата новина е за любителите на снежните спортове. „Любителите на зимните спортове може да се радват, защото в планините започва да трупа здрава, хубава снежна покривка и това ще продължи и занапред“, каза в „Тази сутрин“ по бТВ климатологът проф. Георги Рачев.



От петък започва дълга седмица с непрекъснати валежи и динамика в атмосферната ситуация и едно е сигурно: зимата идва, независимо дали сме подготвени за нея или не.