Автор
Мария Здравкова

Социолозите: Рекорден брой хора се определят като ЛГБТ

Рекорден брой възрастни в САЩ се самоопределят като ЛГБТ, разкри ново изследване на Галъп. ЛГБТ е акроним, от първите букви на думите и означаващ всички лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора. Броят на тези хора е нараснал двойно в сравнение с преди десет години, като в момента те съставляват 7,1 % от възрастните американци.

Разбивка от проучването показва, че 4 % се определят като бисексуални, 1,5 % като гей, 1% като лесбийки и 0,7 % като трансджендър. Засилването на тенденцията се дължи основно на т.нар поколение Z, родените след 1996 г. Именно от тяхната възрастова група цели 21 % процента се определят като ЛГБТ. Като цяло броят на американците, които се определят като бисексуални е много по-висок при по-младите поколения.

Галъп стига и до друг интересен извод. Изследването разкрива, че жените са по-склонни от мъжете да се идентифицират като бисексуални, докато мъжете са по-склонни да се определят като гей.
През 2015 г. Галъп установява, че американците завишават много процента на хората, които имат нетрадиционна сексуална ориентация. През същата година например хората са мислели, че цели 23 % от възрастното население на страната са гейове или лесбийки, а според официалните данни те са били само 3,8 % през тази година.