Спи спокойно, великане!

16 май 2018 | 11:20
210707
40
40

"Здравей, Бояне,

Странно е. Пиша ти за втори път, без да те познавам. Това по-скоро се превръща в имагинерен разговор с теб и отчасти със самия мен.
Не те познавах, бил съм на няколко твои презентации и почти винаги накрая оставах с горчив вкус в устата. Понякога думите ти звучаха надменно, прекалено самоуверено, дори бих казал цинично. Ала всъщност не знам. Странна порода сте алпинистите. Своего рода особняци, които ние обикновените хора трудно разбираме.

Но знаеш ли, Бояне, истината е, че ти се възхищавах. Колко вечери стоях в малката си квартира, а всъщност обикалях целия свят. Тръгвах от базови лагери, проправях пъртини с теб, бях там, когато сваляше обувките си, за да разтриеш замръзналите си крака, любувах се на магичните изгреви над Хималаите, а вечер стоях буден в палатката и слушах как разговаряш със тишината. Но знаеш ли, имах един особено любим момент, който караше цялото ми същество да настръхва. Онзи момент, в който развяваше българското знаме високо над облаците. Тогава, сигурен съм, че дори и боговете настръхваха.

Ала ти най-добре знаеш, колко нищожни сме пред могъществото на планината. Тя решава, не ние, дали ще ни допусне да вървим по снагата й, да докосваме белезите й, да достигаме върховете й. Не да ги покоряваме! И ти дълбоко в себе си знаеше, че може би един ден планината няма да те пусне надолу, ще те помилва и остави завинаги в своята ледена прегръдка. Този ден за съжаление дойде. Дали това е съдба, можем само да гадаем. Но за друго ти пиша. За онази другата порода хора, онези, чиито души са отдавна загубени.

Когато новината се появи, вулканът изригна. Започнаха подигравките, обидите, "компетентните" мнения. Традиционните постове за бедните пенсионери, за болните деца, за това, че всъщност има толкова нуждаещи се хора, а ни занимават с един соросоид, с един диабетик, който по своя воля е тръгнал по баирите и логично е загинал.

Стана страшно. Помията заля всичко. Мъчно ми е. Толкова ми е мъчно, че сърцата ни са сковани от злоба. Няма как да помогнем на всички. Но защо си толкова важен, Бояне? Защо трябва да помогнем на теб? Защо трябва да плащаме на хеликоптери да те търсят? Защо трябва да отваряме дарителски сметки? Онези 100 000 долара не оставят дребните душици да спят.
И така посред нощ те стават и включват своите компютри. После пишат в търсачката Боян Петров и прочитат първите две изречения (все пак трябва да разберат кой си, за да започнат).

"Боян Петров е български зоолог, еколог, спелеолог и алпинист, работещ в Националния природонаучен музей при БАН в София. Към 2017 г. той е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра, общо 10."

Ала всъщност, Бояне, ти си един будала. Защото, Бояне, ти не почиваш лятото в Гърция, ти не си на Тасос, Закинтос или Лимнос, ти си на Броуд Пик, К2 или Нанга Парбат. Какъв ти е проблемът, бе човек?
И онези симпатяги, пишат ли, пишат. Няма лошо. Лошото е, че никога няма да разберат какъв човек стои зад твоето име. Иронично те наричат национален герой и ограничените им умове изпитват истинска наслада от тази така сполучлива шега. Те се смеят, а после си пускат "истинските" национални герои. Онези от ВИП Брадър.

И нищо няма значение, Бояне. Нито, че си прославил България по целия свят, нищо, че си първият диабетик в света, който достига десет от най-високите върхове в света без кислород, без шерпи, често правейки пъртина за онези след него. И голяма работа, че някой си Райнхолд Меснер ти е изпратил видео поздрав за това, че си изкачил три осемхилядника за по-малко от 100 дни. Това е нищо, Бояне. Ако знаеш, те какво могат.

Аз не съм алпинист, не съм катерач, дори не станах професионален футболист, въпреки, че се занимавах дълго време с футбол. И все пак те разбирам. Хора като теб се чувстват свободни само горе в планината, далеч от всичко и всички. Това е един особен вид свобода, тази, в която постигаш нирвана.

Но също така, това е храна за душата, красота, която гали очите и спомени, в които сякаш се раждаш отново. И така се поражда онзи силен копнеж, да бъдеш там, както птицата копнее за небе. Сам със себе, да чуваш как снега хруска под краката ти и никъде около тебе да няма жива душа. Колко красиво и страшно, колко величествено и пагубно?
За много хора това е лудост, неоправдан риск, глупост. Но е трудно да им обясниш, знам, знам, че е толкова трудно. Това е нещо, което трябва да усетиш със сърцето си, няма как да го предадеш с думи, колкото и красиви да са те.

Но има хора, които разбират. Има хора, които подкрепят и най-важното има хора, които те изпращат всеки път със свити сърца, ала все пак пускат ръката ти, защото знаят, какво значи за теб това. Това, Бояне са хората от твоето семейство. И когато преди дни прочетох думите на дъщеря ти, разбрах. Разбрах, че отвъд мъката и страданието има нещо много по-голямо и силно.

"Той e там, където винаги е искал да бъде – в планината" - това казва твоята дъщеря. Колко болка и сила само в няколко думи. Едвам сдържам сълзите си. Върнах се толкова години назад, към едни други думи, които също накараха цялото ми същество да настръхне, да се надява, да се моли, макар да знае, че всичко вече е отдавна загубено:

"Ице, ти си голям мъж, не заспивай! Ти си българин! Всичко е ОК, към тебе тичат хора. Моля те, не заспивай! НЕ ЗА-СПИ-ВАЙ!!!"
Ала, Христо заспа завинаги. Малко след като се срещна с Богинята майка. Първият български алпинист изкачил Еверест - сам и без кислород.

Боян също заспа. Някъде под Шиша Пангма. Първият български алпинист изкачил 10 осемхилядника - сам и без кислород.
Представям си и двамата в онзи момент, преди последният им дъх да издиша живота. Спокойни са очите им, гледайки към върха. Лека усмивка стопля за последно замръзналите им лица. Щастливи са.

Планината покрива с бяла пелерина телата им. После им отдава чест. Слънцето се спуска бавно към своето леговище. Като митично чудовище, което трябва да поспи, преди отново да покаже своята мощ. Нощта идва нежно на пръсти. Звездите са толкова близо. Сякаш може да ги докоснеш с ръка. Красиво е. Красиво и толкова тихо.
Спете, великани. Спете спокойно. Ние ще разкажем вашата приказка..."

Автор: Йордан Кроснаков
 

Още по темата

Коментари

40 Христина
  05 май 2019 | 16:20 отговор
 

"If you want the ultimate, you've got to be willing to pay the ultimate price. Its not tragic to die, doing what you love!" Bodhi - "Point Break" - Трудно можем да разберем хората, имащи нужда от толкова много адреналин. Вярно, последствията са за сметка на семейството, но...това е положението...

 
 
Христина
05 май 2019 | 16:29

Боян не загуби живота си, за да го оплаквате с "Амин", "Да почива в мир" и др. подобни! Боян ще живее вечно, в сърцата на всички, които е успял да докосне и вдъхнови! За другите - не е от значение!

39 Анонимен
  24 май 2018 | 13:39 отговор
 

Мир на праха му да почива в мир Амин

 
38 1
  18 май 2018 | 08:47 отговор
 

Аман от лицемерни и чувствителни кретени, кланящи се на идиоти, умрели от собствената си тъпанарщина! Вместо да пишеш тая помия, гледай максимално бързо да се озовеш горе при Шефа, там може да си гукаш завинафи с твоя Боян!

 
 
18 май 2018 | 17:04

Да животът му е бил лудост, да егоистично е да не е мислил първо за жената и децата си, и да - това да рискува живота си наистина е негов избор, но явно не можете да разберете, че такива хора са нужни и стойностни. Такива, които никога не се отказват, вярват в невъзможното и вдъхновяват останалите. Тези хора дърпат света напред, а не такива като нас средстатистическите.

37
  17 май 2018 | 14:41 отговор
 

"На футболистите им ръкопляскат хората по трибуните, а нас алпинистите ни аплодират боговете." - Боян Петров, 2016г.

 
36 cTaCuTo
  17 май 2018 | 14:40 отговор
 

Няма думи толкова големи и силни, колкото Боян, за да го опишат, и него и това, което постигна! И все пак - поздравления за автора, написаното ме накара не само да оценя Боян Петров още повече, но и още повече да се замисля и да преосмисля обществото, в което живеем. И изводите са трагични! Българина скрит в монотонното си празно ежедневие не се интересува от нищо друго освен да седне и да удари с чашата ракия по масата и да викне "ой Шушана...!", да оплюе (охули) къде каквото и когото може, да легне да се наспи и да стане, за да започне отначало, празния си лишен от смисъл живот, мислейки, че ще е вечен на таз земя, че някой все за нещо му е длъжен, че българин си само ако изглеждаш като черната златка или някоя подобна, българин си само ако можеш да риташ топка или да се боксираш, велик си ако си бил поне веднъж във Вип Брадър и там си показал от кое гето си излязъл....и изобщо не си Българин и не си велик, ако си направил нещо, което никой друг никога не е (понеже никой не те е карал), не си Българин ако имаш десетки научни постижения (туй пък какво е - само ни харчат парите), не си Българин, ако цял един свят те уважава, ти се възхищава и в момент, когато имаш нужда стотици хукват към ледените планини, за да се опитат да ти помогнат.... Хайде смелчаци като знаете много, като сте много ВЕЛИКИ станете, излезте и променете света!!! Дайте му и ВИЕ нещо на този свят! Осиновете сираче, заведете някое болно дете на лечение в чужбина, осигурете на някой беден пенсионер дърва за зимата, това е по - лесно...от колкото да изкачиш дори Мусала, но пък е по - трудно да се направи в сравнение с мрънкането в социалните мрежи кой на кого бил длъжен и какво имало по болниците и света - като го знаете променете го!!! Обществото, в което живеем - го създаваме ние хората - НЕ държавата (държавата сме ние), НЕ политиците (ние си ги избираме)!!!

 
35 cTaCuTo
  17 май 2018 | 14:29 отговор
 

Няма думи толкова големи и силни, колкото Боян, за да го опишат, и него и това, което постигна! И все пак - поздравления за автора, написаното ме накара не само да оценя Боян Петров още повече, но и още повече да се замисля и да преосмисля обществото, в което живеем. И изводите са трагични! Българина скрит в монотонното си празно ежедневие не се интересува от нищо друго освен да седне и да удари с чашата ракия по масата и да викне "ой Шушана...!", да оплюе (охули) къде каквото и когото може, да легне да се наспи и да стане, за да започне отначало, празния си лишен от смисъл живот, мислейки, че ще е вечен на таз земя, че някой все за нещо му е длъжен, че българин си само ако изглеждаш като черната златка или някоя подобна, българин си само ако можеш да риташ топка или да се боксираш, велик си ако си бил поне веднъж във Вип Брадър и там си показал от кое гето си излязъл....и изобщо не си Българин и не си велик, ако си направил нещо, което никой друг никога не е (понеже никой не те е карал), не си Българин ако имаш десетки научни постижения (туй пък какво е - само ни харчат парите), не си Българин, ако цял един свят те уважава, ти се възхищава и в момент, когато имаш нужда стотици хукват към ледените планини, за да се опитат да ти помогнат.... Хайде смелчаци като знаете много, като сте много ВЕЛИКИ станете, излезте и променете света!!! Дайте му и ВИЕ нещо на този свят! Осиновете сираче, заведете някое болно дете на лечение в чужбина, осигурете на някой беден пенсионер дърва за зимата, това е по - лесно...от колкото да изкачиш дори Мусала, но пък е по - трудно да се направи в сравнение с мрънкането в социалните мрежи кой на кого бил длъжен и какво имало по болниците и света - като го знаете променете го!!! Обществото, в което живеем - го създаваме ние хората - НЕ държавата (държавата сме ние), НЕ политиците (ние си ги избираме)!!!

 
34 Неда
  17 май 2018 | 14:09 отговор
 

Да почива в мир под звездите !

 
33 marine eng.
  17 май 2018 | 06:53 отговор
 

Абе всички сте ебаси дебилите, с олигофренското си и овчо съпричастие правите така, че нормалните хора да се издразнят на този достоен човек... Да почив в мир.

 
 
Womam
17 май 2018 | 08:14

А според теб трябва да има всенародни тържества с много кебапчета и бира и да се вият хора ли, за това че България изгуби един достоен Човек? Тогава съпричастността ни няма да е олигофренска и дебилска ли?

 
marine eng.
17 май 2018 | 15:11

За смиреност чувала ли са ма патко проста

 
Woman
17 май 2018 | 21:42

Я пак прочети какво съм написала и го преосмисли. Отговорът ти съответства на мисълта:" Кагато въдрецът сочел звездите, глупакът гледал пръста му". Нека ти обясня , "умнико"... нали пишеш, че съпричастността ни е овча и олигофренска, защото страдаме като нормални хора за великия българин... и ти задавам риторичен въпрос ..музика и кебапчета ли трябва да има, за да не сме олигофрени, според теб. Ние сме смирени, ти не си смирен и обиждаш, че съпричастността ни е овча! Тъпак!

 
Crazy lady
05 юни 2018 | 21:27

Всъщност двете сте на една страна, не се карайте опитайте се да се разберете. Боян е прекрасен човек дал живота си да бъде мотивация за всички болни и страдащи да повярват в себе си и да се опитат да следват мечтите си, независимо от болестта. Хората имат различен начин на изказване, не бързайте с ругатните и грубостите...

32 Иван
  16 май 2018 | 23:40 отговор
 

стига сте го ИДЕАЛИЗИРАЛИ този ЛУМПЕН остави 2 сирачета заради пустите баири....

 
 
Тя
17 май 2018 | 01:17

Лумпен си ти, първосигнално същество!

31
  16 май 2018 | 21:09 отговор
 

Румънката на която се появи изневиделица на Кресна и му плати холяди лева! или с паритеот протастите в Банско! С тези пари ли замина или с тези на Зелените умните и красивите?Номера хора от селски вечеринки!А преди да обявят веста колко пари изпросиха от Бан от Кресна от паяци костенурки безгръбначни и тн шерпи Хеликоптери 100 човека командировка и кой знае какво? Помните ли какво каза ББ?Аз съм по зелен от зелените!!!!!!!Застигна го проклятието от Банкя! Бог да те прости човече!

 
 
Я пак?
17 май 2018 | 01:20

Имаш проблем със словореда или с мисленето?

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.