Автор
Woman.bg

Срамежливото момиче с аутизъм, което очарова Барак Обама

В Световния ден на достойнство на болните от аутизъм обръщаме поглед към вдъхновяващата Грета Тунберг - 16-годишно момиче, страдащо от разстройството.

Тя е истински модел за подражание и достойна за възхищение млада дама, силно отдадена на борбата с климатичните промени. Тази благородна казуза ѝ помага да натрупа самоувереност и да се превърне от срамежлива и свита девойка, страдаща от аутизъм, във вдъхновение за мнозина и дори печели номинация за Нобелова награда.

Грета се отдава на борбата срещу климатичните промени, когато е едва на 11 години. Като историята на нейния "поход" стартира като самотен протест пред сградата на парламента в родния ѝ град. С упоритост обаче прераства до глобално движение, доказващо, че макар и сам, ако е припознал идеята като своя, човек има силата да запали плам в сърцата на милиони. В тези "милиони" се включват и редица известни личности, включително и вече експрезидентът на САЩ Барак Обама.

Той изказа подкрепата си към дейността на Грета в борбата с климатичните промени. "Да, ние можем, Грета. Обнадежден съм заради теб и заради всички млади хора, които се борят за опазването на планетата. Продължавай в същия дух", написа Обама.

Грета страда от синдрома на Аспергер - едно от разстройствата в аутистичния спектър. Но е категорична, че това по никакъв начин не затруднява активистката ѝ работа, но донякъде предопределя нейния път. "Ако не страдах от синдрома на Аспергер, щях да потърся други начини. Вероятно щях да работя с всички останали. Сега обаче не се справям успешно в екипи и работя много повече сама в сравнение с други активисти, които имат желанието да основат организации и да пишат устави и правилници.