Стига с тия селфита с ваксини. Дайте нещо по-пролетно!

От няколко дни социалните мрежи се превърнаха в място за болнични селфита. Хората с гордост си публикуват снимки, на които се вижда или как чакат на опашка за ваксина, или как им я слагат в момента... Добре, това сериозно ли е, според вас? Вярно е, че всеки може да публикува всичко в личния си профил, но необходимо ли е всички да знаем, че сте боцнали в името на доброто здраве?

Хора, това е наистина лична информация. Здравна. И конфиденциална. На много места по света подобна лична информация се дава само при определин случаи и то при запитване от органи, които имат право да я получат. Хората не си "пльоскат" по стените снимки как ходят да им правят скенер или колоноскопия. Или може би трябва?

Има все пак някакви етични норми, които трябва да се спазват. Не мислите ли? Не мисля, че ваксинирането е някакво геройство. Да, важно е, да, всеки има право да прецени сам дали иска или не да се ваксинира, както и с коя от наличните ваксини. Но постоянното навиране в лицето на останалите снимки с текст "чипиран" или "аз взех своята ваксина срещу ковид" ми идват в повече.

Затова се усмихнах, когато прочетох коментара на Вида Пиронкова по темата. "Днес ще ходя на гинеколог и мамолог. Ще дам пресконференция и ще си направя обилно селфита на магарето - с лекаря и без него - гола и само по чаркове! Мамка му, писна ми, а искам и аз да съм известна!"

С чувство за хумор подходи към ситуацията и журналистът Драго Симеонов, който написа във фейсбук: "Тия картончета за ваксинация трябва да ги ламинират, за да може човек да ги носи постоянно на гърдите като бадж. Иначе все забравям на кого съм видял публикацията във фейсбук и на кого - не."

Ами така де, не може да се помнят толкова имена. И като решиш да си уредиш среща, да започнеш да ровиш назад в историята да видиш човекът ваксинирал ли се е или не... Не става. Може би фейсбук трябва да направи една отметка, която да стои постоянно върху профилната снимка - да няма грам съмнение. И да си знаем - ние, нашите или вашите.

Надявам се все пак общата еуфория да отмине. Защото мога да понеса козунаците, яйцата, елхите и дори новите силиконови гърди, но не мога да понеса повече кадри на ваксиниращи се хора. Наистина. Все пак социалните мрежи имат информативен и споделящ характер, но дайте да бъдем малко по-конструктивни. Споделете мнение или наблюдение за ваксините, направете коментар, но на кого по дяволите му пука дали сте се боднали или не? Ако очаквате медал, няма да дойде. Ако пък това е някакъв таен код, с който дават надбавка към пенсията или заплатата, кажете, не ме мъчете така.

Защото вирус ще има, според специалистите. Той няма да изчезне. И ваксинирането няма да е единично действие. Казват, че ще се повтаря всяка година. Та има време за селфита. Всякакви.