Стив Джобс: Мисли за вчера, мечтай за утре, живей днес

05 октомври 2021 | 00:10
11938
7
снимки: gettyimages
7

Стив Джобс бе не просто находчив интелектуалец, а истински гений, без който светът нямаше да бъде същият! Геният си отиде от този свят на днешната дата, точно преди 10 години. 

Той е роден на 24 февруари 1955 г. в Сан Франциско и още като бебе родителите му го дават за осиновяване. Стив има късмет и попада в любящото семейство на Клара и Пол Джобс. Още от малък бъдещият изобретател се запознава със света на електрониката. Работи в гаража заедно с приемния си баща и така се запалва по механиката.

Макар Джобс да е надарен с висок интелект и изобретателност, той среща трудности като дете и не е щастлив в училище, затова приемните му родители го преместват в гимназията „Хоумстед“, където Стив се запознава с бъдещия си бизнес партньор Стийв Возняк.

След завършването си Джобс посещава лекции на фирмата „Хюлет Пакард“, където по-късно е нает за работник. Когато е на 21 години той и добрият му приятел Стийв Возняк започват работа по първия компютър Apple I в гаража на бащата на Джобс. Когато продуктът е готов, те го представят на местен продавач на електроника, който остава впечатлен и поръчва няколко бройки, които продава на цена от 666, 66 долара. Не след дълго Джобс и Возняк жънат голям успех и осъществяват много продажби. Така се създава легендарната компания Apple. След първите три години от съществуването си състоянието ѝ надхвърля 139 милиона долара.

През годините изобретенията им претърпяват бурно развитие и днес, дори и след смъртта на Стив Джобс, те са водещи в света на електрониката. Изобретенията, които доказват революционния напредък на технологиите са iPod, iPhone и iPad.

Разбира се, успехът носи и неприятни преживявания на гениалния Стив и през 1985 г. той е принуден да продаде своя дял от компанията на стойност 20 милиона долара, заради неразбирателство с другите директори, но след години той отново се завръща в Apple.

Другият проект на Джобс, който постига зашеметяващ успех, е добре познатата компания за компютърни анимации Pixar.

В личен план той успява да създаде щастливо семейство. Джобс се жени през 1991 г. за Лоурийн Пауъл и двамата имат един син и две дъщери. Стив има и още една дъщеря от предишната си връзка, която е родена през 1978 г.

През 2003 г. Стив Джобс разбира, че е болен от рядка форма на рак на панкреаса и се налага да бъде опериран, но той отказва. Едва след година Стив се съгласява да бъде опериран и туморът му е премахнат успешно. Но въпреки това легендарният изобретател не се възстановява напълно и през следващите години той продължава да слабее. Стив Джобс умира на 5 октомври 2011 г. в Пало Алто.  

Освен със своята изобретателност, той беше известен и с мъдростта си. "Мисли за вчера, мечтай за утре, живей днес!"

"Да  бъда най-богатият човек в гробищата не означава нищо за мен... Да заспивам вечер с мисълта, че сме създали нещо прекрасно...ето това има значение".

"Не се замислям много на колко години съм. Ставам сутрин и това е нов ден". 

"Бъди мярка за качество. Някои хора не са свикнали със среда, в която съвършенството е стандарт".


"Едва сега разбирам, че когато натрупаш пари, с които можеш да подсигуриш живота си, трябва да има и нещо друго, което да дава смисъл. Истории за любов, мечти от детството, изкуство..."

Пикасо е казал: „Добрите художници копират, великите – крадат.“ Ние никога не сме се срамували да откраднем гениална идея.

Няма успешни хора, които никога в живота си не са се препъвали и не са правили грешки. Има само успешни хора, които са допускали грешки, след което са променяли плановете си въз основа на миналите неуспехи.

Останете си гладни, останете си глупави!

Лягайки си вечер, да си кажа, че сме направили наистина нещо прекрасно – това е важно за мен.

Тези, които са достатъчно луди да мислят, че могат да променят света, са тези, които го правят. 

Убеден съм, че половината от това, което различава успешните от неуспешните предприемачи, е постоянството.

Работата ти ще запълни голяма част от живота ти и единственият начин да си напълно доволен е да правиш това, което вярваш, че е добра работа.


Коментари

7
  05 октомври 2021 | 10:13 отговор
 

Не приемам съвети от умрелоши и изгнили трупове.

 
6
  05 октомври 2021 | 09:32 отговор
 

Да се изсеръ на гроба му.

 
5
  05 октомври 2021 | 08:33 отговор
 

Може би е вярно това, че е крадец от класа. Един маркетингов специалист, а не технологичен.

 
4 Таня
  24 февруари 2021 | 14:51 отговор
 

Винаги ми е бил антипатичен и не съм успявала да определя защо с пълна сигурност. Като гледам не само на мен. В училище е имал проблеми, та чак се е стигнало до това да го местят. В собствената му компания е успял да се скара с директорите. "Останете си гладни, останете си глупави" не звучи като " Нека ви нахраня, нека ви науча". Може би е бил с нарцистични наклоности и с комплекс за превъзходство. Та дори е смятал, че е по-умен от медицината и не му трябва някаква глупава операция, ама като се е усетил, вече е било късно...

 
 
24 февруари 2021 | 17:49

Колко хора, с принос към човечеството познаваш лично и са ти симпатични? Съсредоточи се върху близкото си обкръжение и си избирай симпатични! Гениите ги остави да водят човечеството, те не се вписват в стандартна гимназия, нито трябва да са на едно мнение с купчината директори. Ако можеш, купи си продукт на Apple, ако не, утешавай се, че Стив Джобс не ти е симпатичен. Забрави да споменеш, че се е скарал с родителите си като бебе, та са го дали за осиновяване.

 
Таня
25 февруари 2021 | 09:27

То и това е част от проблема. Не мога да видя реален принос при Стив Джобс... Бил Гейтс - да, Илон Мъск - ок и прочие. Но Стив Джобс прави лъскави джаджи за хора, които искат да се смятат за уникални... страшен принос няма що. Определено около мен има хора с принос. Хора, които правят реални неща и имат реални постижения и въпреки това са си останали човеци... А да, може би имаш право, явно от бебе е бил антипатичен....

 
Таня
25 февруари 2021 | 10:04

То и това е част от проблема. Не мога да видя реален принос при Стив Джобс... Бил Гейтс - да, Илон Мъск - ок и прочие. Но Стив Джобс прави лъскави джаджи за хора, които искат да се смятат за уникални... страшен принос няма що. Определено около мен има хора с принос. Хора, които правят реални неща и имат реални постижения и въпреки това са си останали човеци... А да, може би имаш право, явно от бебе е бил антипатичен....

 
05 октомври 2021 | 09:27

Ех, Танче! Много си зле! Ти наистина ли мислиш, че това е философията му "Стив Джобс прави лъскави джаджи за хора, които искат да се смятат за уникални". Става въпрос за мениджмънт, маркетинг и търсене на онова новото, което дори не знаеш, че може да се направи. Джобс е гениален! Преди 2007 година, когато излиза първия iPhone, някой имал ли е идея, че може да се обедини в едно телефон, мултимедиен плеър, интернет и то с тъч скрийн? А преди това, кой вкара ред в музикалната индустрия, давайки възможност на всеки изпълнител да получи заслужените си възнаграждения за авторски права? Само като си припомня какво пиратско изживяване бе... И това е съвсем малко от всичко направено с хъс, не само за пари!

 
П
05 октомври 2021 | 16:24

"Останете си гладни, останете си глупави" не звучи като " Нека ви нахраня, нека ви науча" Таня, ти знаеш ли въобще това, което цитираш откъде е и какъв е смисъла му?

3 Jessie
  18 март 2020 | 09:37 отговор
 

JessieKN95 Face Mask Adult Sale Online| Buy KN95 Face Mask From China| N95 Mask Bulk Wholesale| N95 Mask Fast Delivery Hildr KN95 Face Mask Sale Online Petra

 
2 Alina
  18 март 2020 | 05:34 отговор
 

AlinaKN95 Face Mask Adult Sale Online| Buy KN95 Face Mask From China| N95 Mask Bulk Wholesale| N95 Mask Fast Delivery FQODr KN95 Face Mask Sale Online Rolla

 
1 Otis
  18 март 2020 | 03:17 отговор
 

OtisKN95 Face Mask Adult Sale Online| Buy KN95 Face Mask From China| N95 Mask Bulk Wholesale| N95 Mask Fast Delivery Darne Kn95 Face Mask Bulk Wholesale RQMAr

 

Добави Коментар

Най-четени