Автор
Весела Георгиева

Страхотен гаф в 'Стани богат' разгневи фенове на футбола

Невероятен гаф допуснаха в понеделник вечер сценаристите на популярното предаване "Стани богат", като се подведоха по непотвърдена информация за миналото на футболната легенда Паоло Роси.

Според мнозина това е най-голямата грешка в историята на играта у нас, свързана с футболен въпрос. Издънката взриви интернет с коментари на запалянковци и специалисти.

За голмайстора от години се твърди, че е лежал в затвора, което вещи във футболната история отричат и допълват, че е бил дисквалифициран, но частта с престоя зад решетките е недоказана и спорна.

"Слабостта на Паоло Роси е, че много обича черно тото и е полежал бая време там. През 1979 година е дисквалифициран за две години и затворен за няколко месеца за измами, свързани с играта на тотализаторите", прочете водещият Михаил Билалов след въпроса за 2000 лева.



Самият въпрос към участника гласеше - Къде лежи за кратко футболистът Паоло Роси, преди с отбора на Италия да спечели Световната купа през 1982 година?

Възможните отговори бяха:
* В затвора
* В психиатрична клиника
* В клиника за наркомани
* В ортопедична клиника

Участникът, Александър Куртенков. много умен мъж, астрофизик по професия, поиска жокер 50:50 и в крайна сметка посочи отговора А - В затвора, който бе приет за верен.

Истината обаче е, че легендарният Паоло Роси не е лежал в затвора. През 1979 година той е дисквалифициран за три години да не играе футбол заради скандала с "черното тото". Тогава полицията арестува 13 души, но Паоло не е сред тях. Отива в съда след призовка. Следват наказания на 21 играчи, сред тях е и Роси, пише Блиц.

View post on Instagram
 

Преди световните финали през юни и юли 1982 година обаче санкцията му е намалена и Паоло се завръща на тренировъчното игрище. Той прави много силно участие на Мондиал 82 в Испания. Най-вече във втората фаза и помага на Италия да спечели световната титла. Нападателят с №20 финишира с 6 гола и става голмайстор на световното първенство. 3 забива на Бразилия в един от най-зрелищните мачове в цялата история на световните финали, 2 на Полша и 1 срещу ФРГ на финала, спечелен с 3:1 от "скуадрата".
Паоло Роси почина на 9 декември 2020 година на 64-годишна възраст.