Принц Чарлз е най-известното от децата на Елизабет II – и нищо чудно, тъй като той е бъдещият крал на Великобритания. При това обаче той не е толкова популярен, колкото собствените му синове Уилям и Хари, както и техните съпруги Кейт и Меган. Представителите на кралското семейство винаги са предизвиквали жив интерес у широката публика. Техният живот изглежда разкошен и лесен, но именно той налага съществен отпечатък върху много техни навици и дори върху характерите им. Какви странности има принц Чарлз според биографа му Том Бауер и според други хора?

1. Той си говори с мъртвите

Докато майка му била заета с кралски дела, Чарлз бил оставен на бавачките и на баба си. С Елизабет I имал по-особена връзка и нейната смърт била тежък удар за принца. Опитвайки се да запази душата ѝ „жива“, Чарлз често разговаря с нея. Сред „събеседниците“ на принца са и чичо му Луи Маунтбатън, внукът на последния и много други.

2. Таен почитател на модата

Въпреки че консервативният стил на Чарлз не се е променял от десетки години, той би могъл да се прочуе като истински почитател на модата, защото обича често да се преоблича. Според биографа на престолонаследника в някои дни той си сменял облеклото до пет пъти.

3. Привичните му вещи трябва винаги да са му под ръка

Като един от най-ангажираните представители на кралското семейство Чарлз често пътува на официални посещения. Но да се стегне багажът му не е лесна задача, защото принцът държи да вземе със себе си всичко, което може да имитира домашната му обстановка. Сред задължителните предмети са леглото му, шкафът му, радиото му, няколко картини, спалното му бельо и принадлежностите му за баня. Поради тази причина Чарлз е по-склонен да прави кратки еднодневни пътувания, които да не изискват толкова старателна подготовка.


4. Навикът да събира боклуци

Този странен, но полезен навик Чарлз развил още като дете и го предал на синовете си. Отивайки на разходка, принцът често взимал със себе си плик за боклук и шиш за събиране на отпадъци, за да почисти площта по маршрута си. Би било добре много други хора да последват примера му, не мислите ли?

5. Той обича всичко натурално и органично

Принцът обича да се занимава с градинарство и с удоволствие се грижи лично за редките растения в градината си в Хайгроув-хаус. Освен това отглежда и плодове и зеленчуци, които после попадат на трапезата му. При това той отхвърля използването на пестициди и предпочита да се бори с вредителите самостоятелно или с помощта на обслужващия персонал на имението.

6. Той е запален по изкуството и литeратурата

Малцина знаят, че Чарлз рисува много добре с акварелни бои, а някои негови картини дори са пуснати в продажба. Освен това принцът е автор на няколко книги за екологията, както и на история за деца, базирана на приказка, която той някога разказвал на по-малките си братя Андрю и Едуард.

7. На Чарлз са му подарявали доста странни подаръци

Представителите на кралското семейство са длъжни да приемат от почитателите си всички подаръци, които не противоречат на протокола. Освен обичайните сувенири, букети и играчки, някои хора подаряват немислими неща. Сред оригиналните подаръци за Чарлз фигурират филтър за вода и снакс от сушени органични ябълки.

Вече знаете, че дори и британският престолонаследник си има своите странности. Кое ви учуди и развесели най-много? Споделете в коментарите!