Автор
Woman.bg

Съпруг на годината: Вижте какво направи един влюбен българин за жена си

Българинът е изобретателен човек, който винаги е оцелявал, благодарение на иновативния си и силен дух. И в днешно време имаме сънародници, с които трябва да се гордеем, защото правят открития, достойни за възхищение. Днес ще обърнем поглед към един човек, който подтикнат от безкрайната си любов към дамата на сърцето си, е направил нещо значително. За всички онези, чиято свобода е отнета...

Любомир Василев решава да създаде робот, който да помогне на съпругата му Силвия, която след инцидент губи способността да движи краката си. Уникалният български робот носи името OMNIBOT и дава възможността на човек, който е парализиран, да се придвижва изправен, да става, да кляка и да се обслужва самостоятелно. Самата Силвия определя робота като изключително практичен и като уред, който прави рехабилитация, която е изключително важна. Определя го като устройството, което дава свободата, която ѝ е отнета.

Предстои OMNIBOT да бъде усъвършенстван, за да бъде удобен за производство в малки серии. Целта е той да бъде полезен за по-голяма група от хора с физически проблеми. Роботът вече има патент и е тестван от 21 души.

Четете още: Хосе Карерас е в България, отива в Музикалната академия