Св. св. Константин и Елена - празник на нестинарите и игрите върху жарава

Днес целият православен свят отбелязва деня на Светите равноапостоли Константин и Елена. С този празник почитаме паметта на император Константин и неговата майка Елена.

През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си.

Царица Елена е известна с поклоненията си на светите места, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Факт, който се смята за един от най-важните в историята на християнството, поради който император Константин и майка му Елена впоследствие биват канонизирани за светци.

И както всеки християнски празник, така и този е намерил израз в езическите обичаи и традиции, направлявани от непоклатимата сила на поличби и суеверия.

Според народното поверие св. Елена носи градушка в ръкава на ризата си и затова на този ден хората не работят нито вкъщи, нито на полето. Това е денят на игрите върху огън – нестинарството. В някои селища на Югоизточна България (най-вече в Странджа) и Родопите се изпълняват нестинарски огнени игри. В празненството участва цялото село, но в огнената жарава играят само призваните, защото се счита, че духът на светеца се вселява в тях и те вещаят от негово име. Обикновено нестинарите са жени и мъже от един и същи род, като умението им се предава по наследство.

В ранното утро на другия ден те се събират в параклиса на светците, където се съхраняват техните икони и нестинарският тъпан, съпровождащ обреда. Там приижда цялото село и се устройва "панигир" – обща трапеза, придружена с песни и игри. Младите запалват голям огън, който до вечерта трябва да прегори. Тогава с иконите в ръце нестинарите прекрачват с боси крака в жаравата и пристъпват бавно под ритъма на тъпана.

Вярва се, че по време на своя танц те могат да влязат в контакт със светците Константин и Елена, които им помагат да пророкуват и да лекуват болести.

Днес празнуват Константин, Костадин, Костадинка, Елена, Елеонора. Честито на имениците!