Св. св. Константин и Елена - празник на нестинарите и игрите върху жарава

21 май 2022 | 08:54
19423
3
Снимки: БулФото
3

Днес целият православен свят отбелязва деня на Светите равноапостоли Константин и Елена. С този празник почитаме паметта на император Константин и неговата майка Елена.

През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си.

Царица Елена е известна с поклоненията си на светите места, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Факт, който се смята за един от най-важните в историята на християнството, поради който император Константин и майка му Елена впоследствие биват канонизирани за светци.

И както всеки християнски празник, така и този е намерил израз в езическите обичаи и традиции, направлявани от непоклатимата сила на поличби и суеверия.

Според народното поверие св. Елена носи градушка в ръкава на ризата си и затова на този ден хората не работят нито вкъщи, нито на полето. Това е денят на игрите върху огън – нестинарството. В някои селища на Югоизточна България (най-вече в Странджа) и Родопите се изпълняват нестинарски огнени игри. В празненството участва цялото село, но в огнената жарава играят само призваните, защото се счита, че духът на светеца се вселява в тях и те вещаят от негово име. Обикновено нестинарите са жени и мъже от един и същи род, като умението им се предава по наследство.В ранното утро на другия ден те се събират в параклиса на светците, където се съхраняват техните икони и нестинарският тъпан, съпровождащ обреда. Там приижда цялото село и се устройва "панигир" – обща трапеза, придружена с песни и игри. Младите запалват голям огън, който до вечерта трябва да прегори. Тогава с иконите в ръце нестинарите прекрачват с боси крака в жаравата и пристъпват бавно под ритъма на тъпана.

Вярва се, че по време на своя танц те могат да влязат в контакт със светците Константин и Елена, които им помагат да пророкуват и да лекуват болести.

Днес празнуват Константин, Костадин, Костадинка, Елена, Елеонора. Честито на имениците!

Коментари

3 Черният властелин
  21 май 2022 | 11:47 отговор
 

ако не пише за курви, пише за някакви фейкове и идиотщини.

 
2 вярващ
  21 май 2022 | 10:27 отговор
 

Безобразни езически ритуали (нестинарството) - контакт с мъртви (спиритизъм), защита от иконите (идолопоклонство) - мерзост в БОЖИИТЕ Очи! Стига сте го рекламирали!

 
1 Християнин
  21 май 2021 | 13:39 отговор
 

Езичникът Константин се е покръстил на смъртното си ложе от ариански (еретически) епископ през 4-ти век, не от християнин, създавайки преи това хибридната си религия! Мамето му Ленчето, е измислила фалшиви места за поклонение както на планината Синай, така и в Йерусалим! Антихристи са те! А хибридната религия, която изповядвате под формата на християнство (католическо или източно-православно или протестантско) има елементи на Библейско Християнство, но то е за парлама/прикритие! Прочетете си Библията за да научите, как да получите и изявите спасението, което БОГ е дал чрез Сина си Господ Иисус Христос!

 
 
Черният властелин
21 май 2022 | 11:47

обичам да шибам анално християнките и да го подам орално на християните заедно с лайната на жена им.

 
Slavito
22 май 2022 | 02:57

Ще ти дам една библия на тебе побъркан неверник,едни синове на господ,едни божии майки психопат долен.

Добави Коментар

Най-четени